Уништена риба у Тари / - GOV.ME
16/11/2021 u 07:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због уништавања риба у Тари ЦРБЦ да плати 200 хиљада

Нанкада штете по основу уништавања риба и других водених организама да тужиоцу исппалти износ од 34.500 еура. Накнада стварне и будуће штете због изгубљеног приноса или природног прираста риба за временски период од 27.4.2018. до 27.4.2024, да тужиоцу исплати износ од 60.750 еура, наведено jе у пресуди

Основни суд у Подгорици пресудио jе да jе компаниjа "China Road and Bridge Corporation" (ЦРБЦ) дужна да плати око 200 хиљада еура на име наканде штете због уништавања риба и других водених организама у риjеци Тари током изградње приоритетне дионице аутопута Бар-Бољаре. Пресуду jе судиjа Весна Бањевиц изрекла 8. новембра ове године, а по тужби Спортског риболовног друштва "Тара и Морача". 

Како се наводи у пресуди Основног суда у Подгорици, у коjу jе увид имао Портал РТЦГ, усваjа се тужбени захтjев, и обавезуjе се ЦРБЦ да плати накнаду штете по три основа.

"Нанкада штете по основу уништавања риба и других водених организама, да тужиоцу исппалти износ од 34.500 еура. Накнада стварне и будуће штете због изгубљеног приноса или природног прираста риба за временски период од 27.априла 2018.године до 27.априла 2024.године, да тужиоцу исплати износ од 60.750 еура", наведено jе у тексту пресуде. 

Како се указуjе, ЦРБЦ jе дужан да плати и 87.600 еура ради накнаде штете, стварне и будуће, усљед немогућности издавања риболовних дозвола због угинућа риба и других водених организама, за временски период од 27.априла 2018.године до 27.априла 2024.године. 

Суд jе извршио увид у налазе инспекциjе, исказе свjедока и фото и видео материjал, а суд jе изашао и на лице мjеста 24.jануара ове године. 

"Констатовано jе да из оближњег тунела, коjи се гради за потребе аутопута, излазе циjеви, коjе служе за сливање цементне воде и остале прљавштине из тунела, у три мања базена, коjи се налазе на самоj обали риjеке Таре, одакле се та иста вода одлива у Тару, без икаквог пречишћавања. Уз пут према мjесту Увач, низ брдо се спушта циjев коjа, по казивању тужилаца, служи за одвођење отпадних вода директно у риjеку Тару, без икаквих пречишћавања", наводи се у тексту пресуде. 

Показан jе и налаз надлежног инспектора, према коме се законом обавезне мjере заштите животне средине не поштуjу у пракси. 

"У риjеку Тару испуштаjу се отпадне воде са високим садржаjем суспендованих материjа, без претходног третмана. На мосту 27, петља Матешево, извођач поставља платформу унутар риjеке Таре", наводи се, између осталог, у налазу инспекциjе. 

Тужилац, Спортско риболовно друштво "Тара и Морача", коjе jе заступао адвокат Владимир Чађеновић, уговором од 27.априла 2018.године закљученим са Министарством пољопривреде, добило jе на коришћење и управљање природно добро, па jе оваквим поступањем, како се наводи у пресуди, њему наниjета штета. Уговор између овог спортског друштва, и министарства, склопљен jе на основу Закона о слатководном рибарству и аквакултури.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:10