Aleksandar Saša Zeković / KONTROLAPOLICIJE.ME - KONTROLAPOLICIJE.ME
13/08/2022 u 18:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zeković: Adžić i Brđanin da podnesu ostavke, na Cetinju je bilo propusta

On je naveo da ima saznanja da je akcijom policije navodno rukovodio načelnik CB Podgorica Goran Jokić i da je putem radio veze izdavao angažovanim policajcima uputstva o postupanju tokom nemilih dešavanja juče na Cetinju

Bivši predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, poručio je da ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin treba da podnesu ostavke zbog nezapamćene tragedije na Cetinju u kojoj je život izgubilo 11 osoba.

On je naveo da ima saznanja da je akcijom policije navodno rukovodio načelnik CB Podgorica Goran Jokić i da je putem radio veze izdavao angažovanim policajcima uputstva o postupanju tokom nemilih dešavanja juče na Cetinju.

- Zvaničnici su izbjegli da govore o odgovornosti, a o njoj se upravo i govori u ovakvim situacijama jer javnost hoće i ima pravo da zna da li je policija preduzela sve što je trebala i mogla da spriječi ovaj masakr i njegove posljedice, kazao je Zeković za CdM.

On porodicama nastradalih, građanima Cetinja i gradonačelniku Prijestonice Nikoli Đuraškoviću izjavljuje saučešće i izraze saosjećanja i solidarnosti,a povrijeđenima želi brz oporavak.

- Cetinje je izuzetno povezana i složna zajednica koju je ovaj događaj duboko potresao. Važno je da se u gradu ponovo uspostavi osjećaj sigurnosti, povjerenja i da se pruži kontinuirana podrška porodicama nastradalih i žrtvama ovog nezampaćenog masovnog nasilja. Apelujemo na Vladu Crne Gore da osmisli potrebne programe, uključujući i posttraumatsku podršku prema svima, ističe Zeković.

On je ocijenio da odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije na ovu situaciju nije bio adekvatan i djelotvoran.

Izostala je, tvrdi Zeković, i potrebna i očekivana komunikacija sa javnošću, kako tokom krize tako i nakon nje. Zeković tvrdi da Uprava policije nije blagovremeno reagovala na zabrinutost građana.

- Nije im ponudila tačne i pravovremene informacije, naročito o svojim aktivnostima. Posebno je mogla biti važna informacija o tome koje su jedinice policije upućene i prisutne na Cetinju i na koji način su dostupne dežurne linije. Opet su se pokazali slabosti i nedostaci kapaciteta u komunikaciji sa javnošću. Na društvenim mrežama, iako je prisutna, Uprava policije se uopšte nije oglašavala što je potpuno suprotno ponašanju evropskih policija u sličnim kriznim situacijama. Odgovarajući postupci komuniciranja su ključni u kriznoj situaciji, a direktor Uprave policije javno se oglasio, video porukom, tek nakon pet sati, navodi Zeković.

Zeković poručuje da je događaj na Cetinju, masovno ubijanje građana, kao i vrijeme trajanja vršenja teških krivičnih djela, zahtijevao blagovremenu reakciju taktičkih i obučenih jedinica Uprave policije, transport njihovih grupa helikopterom i vozilima shodno prioritetu, kao i stvaranje operativno taktičkih uslova za sprječavanje ubistava od strane Borilovića kao i upotrebu svih sredstava prinude, pa i ciljane upotrebe vatrenog oružja od strane obučenih policijskih jedinica prema Vuku Boriloviću, s obzirom da su bili ispunjeni svi zakonski uslovi za to.

“Umjesto policije krvavi pir su zaustavili građani u namjeri da spriječe dalje posljedice na štetu građana i policajaca u civilu koji su se nalazili u neposrednoj blizini. To ukazuje na neadekvatnu pripremu i reakciju policije što je porazno za svakog pripadnika policije a kamoli za one koji njome upravljaju”, mišljenje je Zekovića.

On naglašava da je događaj na Cetinju, a to će se i pokazati i u daljim aktivnostima, poraz države, društva i sistema bezbjednosti.

Posebno Zeković naglašava da informacije dobijene od pripadnika lokalnih javnih službi i građana sa lica mjesta ukazuju da je nekontrolisana agresija, ubijanje svojih sugrađana i pružanje otpora policiji trajalo i do sat i po vremena.

On dodaje da je svima trebalo biti odmah jasno da Odjeljenje bezbjednosti (OB) Cetinje nema kapaciteta da odgovori ovom izazovu.

Podrška iz Centra bezbjednosti (CB) Podgorica je, kako tvrdi Zeković, stigla kasno ali je najzabrinjavajuća činjenica da je ovom prilikom izostalo angažovanje posebne jedinice i protivterorističke jedinice policije, kao i helikopterske jedinice MUP.

- Upućeni ukazuju da je akcijom navodno rukovodio načelnik CB Podgorica Goran Jokić i da je putem radio veze izdavao angažovanim policajcima uputstva o postupanju. Posebno je važan podatak da li je i zašto nije bio na licu mjesta, saopštio je Zeković.

Dodaje da koliko je Uprava policije izpolitizovana organizacija i pod snažnom uticajem dominatne vladajuće partije, potvrđuje činjenica da Jokić ni nakon godinu dana nije razriješen zbog prekoračenja policijskih ovlašćenja tokom demonstracija na Cetinju 5. septembra 2022. godine. Kada izostane, ističe on, smjena zbog profesionalnih propusta, jasno je da će se greške nastaviti i ponavljati. I ova činjenica, poručuje Zeković, Adžića i Brđanina obavezuje na ostavku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:37