Maja Zeković / - FOTO: PRIVATNA ARHIVA
09/03/2023 u 10:30 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokatica Zeković o slučaju nasilja među omladinom: Ozbiljno ugrožena prava osumnjičenih

Ukazujem da ce učesnici protestne šetnje protiv nasilja, biti i roditelji mog branjenika

Advokatića Maja Zeković, koja zastupa jednog od osumnjičenih za teško prebijanje u dva slučaja, Obrena Kovačevića, u kojem je jedno lice maloljetnik, uputila je apel i demant medijima.

- U svijetlu aktuelnih nemilih događaja nasilja među mlađom populacijom – maloljetnicima i tek punoljetnim članovima našeg društva, u svojstvu branioca Obrena Kovačevića, dužnost, mi je da ukažem na par činjenica koje su proistekle iz pogrešnog i krajnje neadekvatnog djelovanja medija posljednjih dana - navodi ona.

Dodaje da prije svega, osuđujući svaki vid nasilja, posebno nasilja među mlađom populacijom, obaveza joj je da ukaže da su ljudska prava osumnjičenih za nasilje kao i njihova prezumpcija nevinosti, nezakonitim objavljivanjem njihovih fotografija, snimaka i ličnih podataka, ozbiljno ugrožena.

- Pri čemu konstruisanje za javnost interesantnih priča koje očekivano podižu rejting i čitanost, kod ovako osjetljive populacije, koja je tek bukvalno na pragu života, zaista predstavlja neodgovorno postupanje medijskih poslenika, kojim se u konačnom pravi ogromna šteta svima nama, kao društvu, pošto se nažalost stvara osvetnička paradigma a ne nikako uslovi za prihvatanje pozitivnih normi ponašanja - navodi Zeković.

(VIDEO/FOTO) Radulović i Kovačević osumnjičeni za još jedno brutalno prebijanje

Dodaje da nasilje nikad nije i ne može biti valjan odgovor na nasilje, "a ovo čemu svjedočimo posljednjih dana zaista se može okarakterisati kao indirektno medijsko nasilje i stvaranje ambijenta koji ne daje ni najmanju šansu za odbranu, ali ni za društveno prihvatljive promjene u stavovima i oscilacijama ponašanja mlađe populacije".

- Iz navedenih razloga, apelujem na sve medijske poslenike koji su nezakonito a nadasve nehumano, objavljivali fotografije, snimke i imena maloljetnika i mlađih adolescenata, kao i na institucije sistema, najprije Upravu policije, da vodeći računa o dozvoljenosti podataka koje je moguće plasirati u etar, vode računa i o sudbinama svih mladih ljudi koji se s obje strane pojavljuju u ovim događajima. Jer žrtvama nikako ne pomaže dodatno traumatizovanje konstantnim objavama snimaka i fotografija nasilja, koje su nažalost dospjele u javnost dvije godine po samom događaju, kad je moj branjenik bio maloljetan, što dalje znači da u svakoj varijanti ozbiljnog novinarstva kao i ozbiljno uredjenog sistema poštovanja pravnog poretka, od takvog događaja u javnost je dozvoljeno da se pojave inicijali eventualnih aktera - pojašnjava advokatica.

Dodaje da, dakako, nasilje se mora i treba osuditi i na sve moguće načine pomoći oštećenima.

- Ali naš odgovor na nasilje u odnosu na potencijalne počinioce takođe je važna mjera najprije stepena  razvoja svijesti, licne i profesionalne odgovornosti a potom i nivoa vladavine prava u zemlji. Konačno, ukazujem da ce učesnici protestne šetnje protiv nasilja, biti i roditelji mog branjenika - zaključuje ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:38