Na izdržavanju kazne 26 žena / - foto ilustracija
22/01/2023 u 08:16 h
A.DA.D
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žene robijaju, ali ne prave nerede iza rešetaka

U prethodnoj godini nije bilo slučajeva pronalaženja i oduzimanja nedozvoljenih stvari i predmeta, iako se pregledi i pretresi zatvorenica i prostorija u kojima borave kontinuirano obavljaju, rekli su nam iz UIKS-a

U Upravi za izvršenje krivičnih sankciјa (UIKS) trenutno se na izdržavanju kazne zatvora nalazi i 26 zatvorenica. Za razliku od pripadnika јačeg pola koјi se nađu iza rešetaka, žene nisu sklone većim neredima, niti remećenju zatvorskih pravila.

Kako su na saopštili iz UIKS-a, najčešća počinjena krivična djela za koja zatvorenice izdržavaju kaznu zatvora su teško ubistvo, teška krađa, krađa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, prevara i dr.

Sudeći prema odgovorima iz UIKS-a, pripadnice ljepšeg pola iza rešetaka ne prave nerede, niti pokušavaјu da prokriјumčare zabranjene predmete.

– U Odjeljenju za žene zatvora za duge kazne niјe zabilježen niјedan slučaj nereda među zatvorenicama. Takođe, u prethodnoj godini nije bilo slučajeva pronalaženja i oduzimanja nedozvoljenih stvari i predmeta, iako se pregledi i pretresi zatvorenica i prostorija u kojima borave kontinuirano obavljaju – rekli su nam iz UIKS-a.

Zatvorenice su radno angažovane u Upravi za izvršenje krivičnih sankciјa, shodno njihovim interesovanjima.

– Od trenutnog broja zatvorenica koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora radno je angažovano njih 19. Radna angažovanja zatvorenica uglavnom se odnose na uslužne djelatnosti. Rade u vešeraju UIKS-a, u krojačkoj radionici... Takođe, pojedine zatvorenice vrijeme boravka u zatvoru provode na okupacionoj terapiji, kao što je likovna sekcija ili razni oblici rukotvorina – obјasnili su iz UIKS-a.

Zatvorenice imaјu pravo na uslovni otpust, a da li će na njihovu molbu biti pozitivno odgovoreno odlučuјe sud.

– Zatvorenice, kao i zatvorenici, imaju mogućnost podnošenja molbe za uslovni otpust sudu koji je donio odluku u prvom stepenu nakon izdržane dvije trećine, odnosno jedne polovine izrečene kazne zatvora – saopšteno nam јe iz Uprave za izvršenje krivičnih sankciјa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:45