/ - PRIVOđENJE VIšI SUD - FOTO: žANA BOJANIć
30/12/2023 u 09:42 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zurovac tokom maksimalnog pritvora od tri godine nije imao šansu da iznese odbranu

Stav advokata koji se u sudnicama podgoričkog Višeg suda svakodnevno može čuti, a o čemu izvještava portal Dan, je da " pritvor ne smije da bude kazna"

Zbog odlaganja sudskih ročišta, koja su sve učestalija pred crnogorskim sudovima, jedan broj pritvorenika našao se u situaciji da ni nakon maksimalnog pritvora nije dobio presudu.

Na mnogim ročištima moglo se čuti negodovanje optuženih koji su ukazivali na to da ih sud maksimalno drži u pritvoru, dok  se postupci odlažu, odbijaju predlozi za ukidanje pritvora i određivanje mjera nadzora.

U takvoj situaciji našao se Nemanja Zurovac, koji se putem pisma, preko advokata, obratio redakciji portala Dan.

Zurovac je trenutno premješten iz Istražnog zatvora na izdržavanje kratke kazne. U takozvanu "istragu" je proveo tri godine, za koje vrijeme nije uspio da iznese odbranu pred sudom. On je za sada jedini slučaj koji pred sudom, u navedenom zakonskom roku, nije iznio odbranu i ako se nalazio u istražnom pritvoru. O tom sudskom postupku portal Dan redovno izvještava.

-U istražnom pritvoru sam proveo tri godine. Za to vrijeme ja nisam iznio odbranu pred sudom. Raniji predlog advokata sudu da se pritvor ukine i zamjeni nekom od mjera nadzora je odbije. Kao što je i više puta ponovljeno u sudnici, stiče se utisak da zaista pritvor služi kao kazna prije presude. S obzirom da sam na ročišta dolazio iz zatvora, uz pratnju Sprovodničke službe UIKS-a, suvišno je i reći da sam na svakom ročištu bio prisutan. Smatram da je nehumano da se, kada su i više nego jasne okolnosti koje ukazuju na to da se jedan sudsko postupak ne može održati u razumnom roku, odbija ukidanje pritvora - naglašava Zurovac u pomenutom obraćanju.

Kao što je portal Dan ranije pisao, do kraja februara 2024. veći broj lica koja su označena kao pripadnici klanova naći će se na slobodu, dok sudski postupci protiv njih i dalje će biti u toku. 

Osnov za to je rok koji od predaje optužnice do donošenja presude, u prvom stepenu, pritvor može trajati najduže tri godine.

To znači da kada se optužnica preda sudu, a okrivljeni se nalazi u pritvoru, on od tog trenutka do donošenja presude u prvom stepenu može boraviti u pritvoru 3 godine. Kada se ima u vidu da u istraži pritvor može trajati najduže 6 mjeseci, to se ukupno vrijeme boravka u pritvoru od trenutka kada je određen do trenutka donošenja presude u prvom stepenu, može mjeriti ukupnim periodom od tri ipo godine. 

To je po zakonski maksimum trajanja pritvora od njegovog određivanja do donošenja odluke u prvom stepenu. 

Sud može da u tom roku optuženom uz mjere nadzora ukine pritvor. Međutim u mnogim slučajevima, kao što je i u slučaju Zurovca, to se nije desilo.

Povodom pomenutih okolnosti veći dio advokata na ročištima iz mnogih sudskih postupaka ukazivao je na, za njih, spornu situaciju. Stav advokata koji se u sudnicama podgoričkog Višeg suda svakodnevno može čuti, a o čemu izvještava portal Dan, je da " pritvor ne smije da bude zatvorska  kazna ".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:16