Фото: Адвокатска комора
08/07/2021 u 14:11 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Званична одлука: Одбијен споразум Министарства, адвокати настављају штрајк

Ми смо свјесни тежине ситуације и надам се да ћемо у периоду који долази успјети да дођемо до рјешења, казао је у изјави за портал Дан предсједник Адвокатске коморе Здравко Беговић

Након пребројавања гласова адвоката Адвокатске коморе Црне Горе, званична је одлука већине адвоката да се наставља штрајк, сазнаје портал Дан. Тиме је потврђено писање портала Дана.

Пребројавање гласова: За сада већина адвоката против споразума са Министарством

-Данас је био састанак у  проширеном саставу представника Адвокатске коморе у Комори и на том састанку је дефинитивно константовано да је гласало преко  700 адвоката и да је већином гласова  одбијен предлог  о Споразуму Министарства финансија који је везан  за Закон о фискализацији у промету произвоа и услуга. Како је већина гласала против тог споразума наша одлука је таква да се обустава  неће прекидати, да се споразум  неће потписивати. Ми ћемо данас званично обавијестити о томе Министарство финансија. Наравно на том састанку је закључено да  ми нећемо одустати  од преговора и да код адвоката постоји жеља  за проналажењем најбољег могућег рјешења. Упутићемо позив за преговоре Министарству финансија и видјећемо током наредне седмице како ће се то даље одвијати. Ми смо свјесни  тежине ситуације у којој смо се нашли, не само ми него и наши грађани. И надам се да ћемо у периоду који долази успјети да дођемо до рјешења- казао је у изјави за портал Дан предсједник Адвокатске коморе Здравко Беговић.

image

Предсједник Адвокатске коморе, Здравко Беговић

-SRDJAN BOLJEVIC

Адвокати су гласали на ванредној Скупштини Адвокатске коморе Црне Горе која је била заказана за 1. јуна 2021. и која је трајала пет дана, закључено са  5. јуна 2021.  

image

Адвокат Срђан Љешковић

-Црногорска адвокатура је сада на раскрсници.Треба заборавити прошлост која је била са мало свијетлих тренутака. Док смо доносили једну од најважнијих одлука од постанка црногорске адвокатуре морали смо поставити себи питања. Ко смо ми били и ко смо сада. Шта ћемо одлучити ко ћемо бити. Ко смо сада и шта желимо бити. Одлуку коју донесемо мора бити донесена свјесно и пажљиво. Одговор на ова питања је одлука слободних, самосвјесних, независних, храбрих адвоката. Желимо напоменути Влади Црне Горе да су успјешни преговори они у којима сви добијају. А не преговори који се започињу и завршавају уцјенама или договорима само одређеног броја људи. Желимо да преговарачке стране буду задовољне и да се нађе заједнички компромис.Такав договор ће бити најбољи и такав позитивни исход ће дуже трајати. Спремни смо за нову рунду преговора у што краћем року ако је друга страна спремна и сагласна на преговоре гдје неће бити побједника нити поражених. Лопта је на Вашем терену чекамо одговор јер од Вашег одговора и Ваше воље за рјешавањем насталог проблема зависи када ће се ослободити институције у којима заступају адвокати. И желимо да Црногорска јавност и Влада ЦГ знају да међу црногорским адвокатима увијек имају саговорника-казао је у изјави за портал Дана адвокат Срђан Љешковић.

Ево како изгледа предлог споразума:

- Да ли сте сагласни да Адвокатска комора Црне Горе закључи споразум са Министарством финансија Црне Горе и  суспендује Одлуку Управног одбора АКЦГ од 20.5.2021. о обустави пружања правне помоћи на територији Црне Горе до постизања обострано прихватљивих рјешења о измјенама и допунама Закона о фискализацији у промету роба и услуга- наводи се у документу у који је портал Дан имао увид.

На сједници Управног одбора Адвокатске коморе Црне Горе, која је одржана 25.6.2021. године, разматран је предлог споразума који је достављен од Министарства финансија Црне Горе. 

- Будући да Министарство финансија није уважило захтјеве који су у виду  корекција достављени на овај Предлог, а о чему је одлучивано на VIII сједници УО, одржаној 21.6.2021., с којом чињеницом је чланство Коморе упознато. Цијенећи да до даљих измјена у тексту Споразума неће доћи. Управни одбор је једногласно одлучио да се постојећи текст Споразума да на изјашњење свим адвокатима. Поступак изјашњења биће организован кроз ванредну електронску Скупштину АКЦГ са једном тачком дневног реда- наводи се у записнику Адвокатске коморе од 25.6.2021 у који је протал Дан имао увид.

Адвокати бране самосталност и достојанство

Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката на цијелој територији државе све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији и да се ова дјелатност изузме из његове примјене. У саопштењу је тада појашњено да на овај начин адвокатура брани достојанство, самосталност и независност на којима се темељи постојање те професије.

- На овај поступак Адвокатска комора је била принуђена због неуспјелих преговора који су вођени са Владом, а због чега би се адвокати нашли у изузетно отежаном положају приликом обављања ђелатности и били једини представници ове професије у региону који подлијежу фискализацији- наводи се у ранијем саопштењу Адвокатске коморе које потписује предсједник Здравко Беговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:27