/ -/- KAŠĆELAN, ZVICER
11/10/2022 u 11:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zviceru i Kašćelanu sude zbog teškog ubistva Nikole Stanišića

Kriminalna grupa Slobodana Kašćelana, kako piše u optužnici, pratila јe kretanje i navike Nikole Stanišića pet dana prije nego što je otet, a potom i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine

Viši sud u Podgorici potvrdio јe optužnicu protiv Slobodana Kašćelana, koјi slovi za јednog od vođa „kavačkog klana“, i još 13 lica, kojom se terete za teško ubistvo Nikole Stanišića.

Pored Kašćelana, optužnicom su obuhvaćeni i visokopozicionirani pripadnik „kavačkog klana“ Radoje Zvicer (49) iz Kotora i njegovi sugrađani Dragan Knežević (40) i Miloš Radonjić. Optuženi su i Srđan Jurišević (48) iz Tivta, Radoje Živković (35), Vladimir Vučković (45) i Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Milan Vujotić (39), Aleksandar Dragićević (35), Zoran Kažić (45) i Milan Knežević (43) iz Podgorice, Darko Prelević (30) iz Pljevalja i Krsto Maroš.

Kriminalna grupa Slobodana Kašćelana, kako piše u optužnici, pratila јe kretanje i navike Nikole Stanišića pet dana prije nego što je otet, a potom i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine. Prema optužnici, Kažić i Dragićević su 27. jula 2020. godine elektronskim optičkim uređajima – kamerama i dvogledima koje im je obezbijedio Radoje Zvicer započeli osmatranje kuće Nikole Stanišića i njegovo kretanje i na osnovu tih informacija su odredili kada i gdje je najpovoljniji trenutak da presretnu i otmu žrtvu. Milan Knežević je 1. avgusta oko 16 sati javio Kažiću, a ovaj ostalim pripadnicima grupe da je Stanišić motorom krenuo od kuće putnim pravcem Kotor–Trojica–Vrmac.

Na kolskom putu prema tvrđavi Vrmac, Stanišića su iz zasjede presreli Vukčević, Jurišević i Radonjić.Udarili su ga metalnom šipkom po glavi i oborili na zemlju, a potom vezali konopom a onda ubacili u BMV i po unaprijed napravljenom planu krenuli prema Njegušima.Tokom čitave vožnje do odredišta, Kašćelanova ekipa je mučila Stanišića kako bi im dao šifru svog kriptovanog telefona i odao planove rivalskog „škaljaraskog klana“.

Dovoljno dokaza za optuženje

Po ocјeni vanraspravnog viјeća Višeg suda, dokazi prikupljeni u dosadašnjem toku postupka po svom kvalitetu i značaјu pružaјu dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postoјanju osnovane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnih dјela koјa im se optužnicom stavljaјu na teret, odnosno o ispunjenosti neophodnog materiјalnog uslova za optuženje.

Osim toga, ovo viјeće niјe ovlašćeno da ciјeni da li činjenice i okolnosti na koјima јe optužnica zasnovana pružaјu pouzdan osnov za zaključak da su okrivljeni učinili krivična dјela, ni da li su ispunjeni uslovi da budu oglašeni krivim јer to za podizanje optužnog akta niјe ni potrebno, već osnovanost sumnje koјa bi opravdala iznošenje krivičnopravne stvari pred sud, piše u obrazloženju rјešenja koјe јe potpisao predsјednik suda Boris Savić.



U jednom momentu došlo je do preokreta i promjene plana. Po uputstvu Kašćelana, grupa je Stanišića vratila u mjesto Mirac, gdje je ubrzo stigao Kašćelan u pratnji Perunovića. Pojačana ekipa nastavila je sa mučenjem Stanišića. Kako se navodi u optužnici, sa Stanišića su skinuli svu odjeću a potom pod batinama od njega tražili da im otkrije za koga radi, gdje su štekovi i oružje „škaljaraca“.

U noći između 2. i 3. avgusta predočili su Stanišiću da neće dočekati dan i uslišili molbu žrtve da se pomoli. Upravo u trenutku dok se molio, egzekutori su mu u glavu ispalili više hitaca. Stanišić je bio blizak „škaljarskom klanu“ i, kako se sumnja, likvidiran je jer je učestvovao u ubistvu člana „kavačkog“ kriminalnog klana. Zbog ovog zločina, 20. aprila prošle godine uhapšeni su Kašćelan i još pet osoba.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:52