pexels, илустрација
06/05/2021 u 08:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крвав траг мафијашке освете у европским градовима: Живот у бјекству тежи него робија

Ако је особа која живи у бјекству, мета неке од планираних ликвидација, тада расте цијена убиства, а зна да дође и до издаја и откривања тајног положаја

Лажни пасош, украден идентитет, илегални и тајни прелазак граница. То је „сигуран“ корак за вође и истакнуте чланове криминалних кланова. Бруталне ликвидације и веза са наркопословима су главни мотив за бјег. Све вође шкаљарског и кавачког клана су, у периоду када је извршено највише ликвидација у сукобу кланова, сигурност и слободу нашли у иностранству. Међутим, неке је мафијашка освета и полицијска потјера стигла и тамо.Тако су земље, попут Грчке, Шпаније, Аустрије и Украјине у својим полицјским евиденцијама забиљежиле сукоб которских кланова.

Вође и припадници криминалних организација свој живот наставе у европским градовима који су им погодни за даљи наставак наркобизниса, неометано кретање и путовање ка одређеним земљама. Главно мјесто гдје бораве су такозвани „штек“ станови и виле. Ако је особа која живи у бјекству, мета неке од планираних ликвидација, тада расте цијена убиства, а зна да дође и до издаја и откривања тајног положаја.

За лажна документа често се обраћају, према досадашњим евиденцијама, особама у Хрватској и Сјеверној Македонији. Украден идентитет расељеног лица често им послужи за израду фалсификованих исправа. А покривање приватног бизниса маска за „легалан“ живот у страним земљама.

 Шпанија и земље Јужне Америке, државе су у којима су чланови шкаљарског и кавачког клана често боравили. Вође "кавача" одлучиле су да упориште нађу у државама Централне и Источне Европе,  у Аустрији, Чешкој и Украјини. С друге стране, главни људи "шкаљарског клана" своју живот у бјегу основали су у Шпанији, Холандији, Грчкој и Турској. Међутим мафијашка освета је постала једнако јак разлог потјере и бјега.

image

Рањавање Звицера, Фото: Детектив инфо

Радоје Звицер, вођа кавачког клана, тешко је рањен 27. маја 2020. године у Кијев гдје је већ неко вријеме живио и користио лажна документа. Тада је на њега, у сачекуши код луксузног комплекса, гдје је  боравио, испаљено више метака. Због напада на Звицера ухапшени су Стефан Ђукић, Подгоричанин Емил Тузовић и српски држављани Петар Јовановић и Милан Бранковић. Звицер се након тога вратио у Црну Гору. Међутим, након недавне полицијске акције он је недоступан истражним органима.

image

Corfupress
Убиство Кожара

Баранин Алан Кожар и Дамир Хаџић, према евиденцији полиције наводни чланови шкаљарског клана, убијени су 23. јула 2020. На њих су, док су били у возилу испред изнајмљене виле на острву Крф, рафал метака испалиле двије сообе. Кожар је, према писањима грчких медија, имао лажна документа.

image

Убистви Дедовића и Стаматовића

Једни од вођа “шклајарског” клана, Стеван Стаматовић и Игор Дедовић, убијени су 19. јануара 2020. у атинском локалу у Грчкој. Они су убијени пред дјецом и супругама када је на њих испаљен рафал метака. 

image

Убистви Вуковића, Фото. Н1

Которанин Марко Вуковић убије је 17. јануара у Београду. Према ранијим сазнањима „Курира“, за ликвидацију Вуковића осумњичен је Петар Јовановић (46) из Ниша, који је ухапшен у Украјини због сумње да је учествовао у покушају убиства наводног вође „кавачког клана“ Радоја Звицера.

У шпанској Марбељи, 2. јуна 2020. убијен је Баранин Милош Перуничић. Он је, према писањима медија, важио за особу која је блиска Алану Кожару. Шпанска полиција ријешила је случај хапшењем у Барселони три особе, двије су имале хрватска документа.

Живот у бјекству за неке постане робија. Само ријетки из криминалних кругова у данашњем мафијашком обрачуну могу да са сигурношћу сматрају да су заварали траг полицији и плаћеним убицама.

Жељка Бојанић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:31