Ilustracija / Lazar Ružić
29/03/2023 u 19:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Alternativa CG podnijela više krivičnih prijava: Kupovina glasova je krivično djelo

Alternativa se zalagala i zalaže se da se u demokratskoj atmosferi održe izbori, i naravno da se biračko pravo mora omogućiti svakom građaninu/ki koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, navodi se u saopštenju

Alternativa CG je na osnovu informacija koje dobija svakodnevno od svojih pratilaca, i to upravo iz dijaspore, podnijela je više krivičnih prijava, saiopšteno je iz ove organizacije.

- Želimo samo da građni/ke shvate, da se godinama suočavamo sa izbornom korupcijom, i da zaposlenja, unapređenja, paketi namirnica, ili bilo šta drugo u zamjenu da se glasa po nečijoj partijskoj želji, jeste kupovina glasova. Dešava se da političke partije pred izbore, vode na ručkove, dijele humanitarnu pomoć, ili higijenske pakete, kupuju im kućnu tehniku ili opremu, kreče zgrade, ili domove zdravlja, daju poklone institucijama poput bolica i stračkih domova, daju novac da bi ih neko glasao, plaćaju autobuske i avionske karte, jednom riječu trguju - navode iz Alternative.

Kako ističu, sve to nije posao političkih partija, jer one se ne osnivaju da bi djelile socijalnu pomoć pred izbore, još ako se sve to dijeli iz sredstava stranke namijenjenih za predizbornu kampanju, onda govorimo o kršenju zakona. Kupovina glasova je krivično djelo.

- Alternativa se zalagala i zalaže se da se u demokratskoj atmosferi održe izbori, i naravno da se biračko pravo mora omogućiti svakom građaninu/ki koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Ističu da im je ljudski porazno da određeni broj građana/ki iz dijaspore pristaje da bude kupljen. Pristaje na kupovinu glasova. Na nešto što je kršenje zakona.

- Želimo da izrazimo zahvalnost svim onim našim građanima/kama iz dijaspore, koji znaju zašto su morali napustiti svoje domove, očeve i majke, neki i djecu,  i na tuđim ognjištima se boriti za svoju ekzistenciju. Hvala im što nam pomažu u ovom procesu, kako bi dobili demokratski izabranog predsjednika, bez kupljenih glasova. To se zove poštovanje zakona i građana /ki ove države.

I ovdje niko ne vrši pritisak na dijasporu, ne proziva i ne proganja, neko ukazuje na nepravilnosti, a to su potpuno raziličite stvari. Zakon mora biti jednak za sve, bez obzira o kojoj političkoj partiji se radi - ističe se u saopštenju Alternative Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:06