Božović / Foto: OPšTINA BUDVA
28/10/2022 u 15:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Božović: Đukanović gubi na izborima, a Podgorica mu je bila bastion odbrane

Lokalni izbori su pokazali da DPS nema nijedno ozbiljno uporište u Crnoj Gori, kazao je prvi čovjek Budve

Gradonačelnik Budve Milo Božović kazao je za Radio Beograd da su lokalni izbori pokazali da DPS nema nijedno ozbiljno uporište u Crnoj Gori i ta partija, koja od 2020. godine bilježi sve lošije izborne rezultate, odlazi u poliitičku prošlost.

Iako Demokratski front sam može da formira lokalnu vlast, Božović navodi da je otvoren za saradnju sa tradicionalnim partnerima.

Božović je kazao da je još važnije što je na lokalnim izborima održanim u nedelju, DPS izgubio Podgoricu, koja je, ocjenjuje, bila "bastion odbrane Mila Đukanovića".

Na pitanje kako objašnjava uspjeh koalicije "Evropa sad" u Podgorici, koja je osvojila oko 20 odsto glasova, Božović smatra da je to rezultat političke i programske kampanje, kao i činjenice da su se birači zasitili vlasti DPS-a, ali i da je u njihovoj kampanji bilo i populizma.

Prvi čovek Budve vjeruje da aktuelni predsjednik Crne Gore ne može da pobijedi na predsjedničkim izborima u aprilu iduće godine.

Božović napominje da sa neformalnim centrima moći u Crnoj Gori – bezbjednosni sektor i tokovi novca, koji trpe velike udare, ima još mnogo problema, da na njihovom rešavanju mora dosta da se radi i "da će oni u perspektivi biti riješeni i da će sve biti dovedeno u normalne tokove".

Božović je u emisiji "Magazin na Prvom" rekao da je nesloga među partijama koje čine "anti DPS korpus" stari problem, koji prozivodi nesuglasice, a da je rezultat toga postojanje različitih interesa, djelovanja stranih ambasada i drugih faktora.

Uprkos tome, kako kaže, uticaji sa strane će se smanjivati i Crna Gora će sve više samostalno odlučivati.

Što se vlasti u Budvi tiče, Božović kaže da je Demokratski front ubjedljivo pobijedio na lokalnim izborima, prije svega, kao ocjenjuje, zbog pozitivne kampanje, čiji je fokus bio na razvoju grada, a ne na napadima na protivnike.

Prema njegovim riječima, tu je bila i kvalitetna lista kandidata, superiornija u odnosu na druge stranke.

- DF je građanima Budve ponudio ozbiljan investicioni program koji podrazumijeva kapitalne investicije, rešavanje infrastrukturnih problema, projekte koji se odnose na Budvu kao grad evropske kulture -  dodao je Božović.

Ukazao je na to da na osnovu izbornih rezultata u Budvi, može sam da uspostavi stabilnu četvorogodišnju vlast u tom gradu, ali i da je otvoren za saradnju sa tradicionalnim partnerima pa i sa Demokratama, sa kojima u gradu imaju dugu istoriju sukoba.

- U Crnoj Gori je samo Nova srpska demokratska stranka jasno definisana kao partija srpske provonijencije, dok ostale baštine prosrpsku političku. Sintagmu "prosrpski blok" napominjući da su rezultati izbora na lokalu pokazali da se Crna Gora vraća tradicionačlnim vrijednostima, odnosno na "fabrička podešavanja" - zaključio je Božović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:39