Dragan Koprivica / - FOTO: CDT
01/04/2023 u 09:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Kandidati i simpatizeri da se ponašaju zakonito tokom izbornog dana

Apelovao je na MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako bi birači mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva organe za sprovođenje izbora (biračke odbore, OIK-ei DIK) da sjutra ostave po strani političke razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan, saopštio je izvršni direktor Dragan Koprivica.

- Pozivamo kandidate/kinje koji učestvuju u drugom krugu izbora, njihove simpatizere i aktiviste, da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano glasaju. Apelujemo na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.Njihov zadatak je, da sa svoje strane, omoguće zakonit izborni proces ali i osjećaj bezbjednosti svih učesnika/ca izbora i građana/ki Crne Gore, poručio je Koprivica.

Apelovao je na  MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako bi birači mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju.

- Svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike.Pobjednik na izborima imaće vremena za slavlje i nakon izborne noći. Građanke i građane Crne Gore podsjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Moć je. u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele, naglasio je on

U toku izbornog dana CDT neće organizovati klasične pres konferencije ali javnost neće biti uskraćena niti za jednu važnu činjenicu o izbornom procesu.

- Sve informacije o izborima - sprovođenje izborne procedure, odziv birača (08h, 09h, 11h, 12h, 15h, 18h, 19h, 20h),informacije o eventualnim kršenjima, lažnim vijestima, te rezultati izbora uživo - biće dostupni na našem YouTube kanalu CDT CrnaGora, na našim nalozima na društvenim mrežema i sajtovimawww.cdtmn.org i raskrinkavanje.me. Priželjkujemo “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja, sličan onome u prvom krugu izbora, ali i poručujemo svima koji eventualno planiraju da vrše protivzakonite radnje da smo dobro pripremljeni i organizovani i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima, istakao je Koprivica.

Pozvao je građane/ke ali i medijske kuće da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzija ili izaziva panika.

- Pozivamo ih da nam sumnjive objave odmah dostave, kako bi ih tim našeg portala Raskrinkavanje.me provjerio. One koji smatraju da su im prava u toku izbornog dana na bilo koji način ugrožena ohrabrujemo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave nama (kroz učešće u našoj izbornoj zajednici na YouTube kanalu CDT CrnaGora) i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava, zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:48