/ - FOTO: SRđA BOLJEVIć
26/02/2023 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT pokreće kampanju Glasaj slobodno: Niko nema pravo da utiče na izbor građana

Zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović kazala je da je cilj kampanje da građane podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokrenuo je kampanju Glasaj slobodno, kako bi promovisao neprikosnoveno pravo građana na slobodan politički izbor.

Zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović kazala je da je cilj kampanje da građane podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju i da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor.

Ona je poručila da će CDT svakodnevno podsjećati državne organe da je njihov zadatak da u okviru svojih nadležnosti štite slobodu izbora građana.

"Građane/ke ćemo porukama u kampanji podsjetiti da je moć u njihovim rukama, da su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga kod žele, bez obzira na pritiske i ucjene. Niko ne može znati niti provjeriti za koga su birači glasali!", istakla je Gvozdenović.

CDT je pozvao građane i građanke da se priključe njihovoj izbornoj zajednici i da podijele ključne poruke kampanje na svojim društvenim mrežama kako bi ohrabrili birače da se odupru eventualnim pritiscima i ucjenama.

CDT je pozvao i medijske kuće, nevladine organizacije i učesnike u izborima da im pomognu da poruke u kampanji “Glasaj slobodno!” dođu do što većeg broja ljudi.

"Pozivamo i sve one koji smatraju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa, ili one koji imaju dokaze o slučajevima zloupotreba u izbornom procesu da nam se jave na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem naših društvenih mreža", navela je Gvozdenović.

Ona je kazala da CDT poziva i nadležne državne organe da kroz svoje kanale komunikacije i javne nastupe ohrabre građane da im prijave sve eventualne slučajeve ugrožavanja biračkih i/ili građanskih prava.

"Očekujemo aktivnu ulogu u ovom pravcu od Ustavnog suda (odmah nakon izbora nedostajućih sudija), tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Državne izborne komisije, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i svih učesnika u političkoj utakmici", navela je Gvozdenović.

Ona je objasnila da će u okviru kampanje biti pripremljeno osam promotivnih spotova sa porukama koje treba da motivišu građane da slobodno izraze svoju volju na predstojećim izborima.

"Ključne poruke kampanje su "bez kupovine", "bez ucjena", "bez uništavanja", jednom i u svoje ime", "bez prljavog novca" i "državno nije partijsko", koje u stvari predstavljaju suštinu zakonskih odredbi koje tretiraju krivična djela protiv izbornih prava", navela je Gvozdenović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:50