/ Maja Milikić - FOTO: PR CENTAR
14/03/2023 u 16:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CeMI: Ne funkcioniše sistem nadzora nad radom medija tokom izborne kampanje za predsjednika

Zamjenica šefice misije ispred CeMI-ja, Maja Milikić, kazala je da su zakonski propisi neizvedeni i da kao takvi slabe i napore nadležnih institucija da blagovremeno reaguju i preveniraju nepravilnosti

Sistem nadzora nad radom medija, tokom izborne kampanje za predsjednika Crne Gore, ne funkcioniše, saopštili su iz Centra za monitoring i istraživanja (CeMI) i pozvali Skupštinu Crne Gore da formira Odbor za praćenje i nadzor primjene odredaba Zakona o izboru odbornika i poslanika i time obezbijedi jednaku primjenu zakona prema svim medijima i kandidatima. 

Zamjenica šefice misije ispred CeMI-ja, Maja Milikić, kazala je da su zakonski propisi neizvedeni i da kao takvi slabe i napore nadležnih institucija da blagovremeno reaguju i preveniraju nepravilnosti u dijelu političkih promotivnih aktivnosti u crnogorskim medijima. 

„Iako pozdravljamo proaktivan pristup Agencije za elektronske medije (AEM) i odluku da po prvi put objave preliminarni izvještaj monitoringa medija, koji precizno pokazuje zastupljenost pojedinačnih kandidata u  medijima, i učini ga dostupnim javnosti, to nije dovoljno kako bi se obezbijedila ravnomjerna zastupljenost svih kandidata“, rekla je Milikić.

Prema njenim riječima, važeći zakoski propisi onemogućavaju nadležne institucije, pa i AEM, da blagovremeno reaguju i sakcioniše one koji krše zakon. 

„Jedan od primjera je i odluka nekoliko crnogorskih televizijskih stanica, da učestvuju u pružanju usluga predsjedničkim kandidatima, ali bez prethodno usvojenih pravilnika, a suprotno zakonu. U tome prednjače dvije televizije, Srpska TV, i Jadran“, navela je Milikić.

Ukazala je da je i pored toga primjetan porast skrivenog reklamiranja, odnosno promotivne aktivnosti bez zakonom propisanih obilježja, „koji se realizuju u najvećem dijelu u dnevnim informativnim emisijama“. 

„Odbor za praćenje i nadzor primjene odredaba Zakona o izboru odbornika i poslanika, u dijelu obaveze medija u predizbornoj kampanji, koji je Skupština Crne Gore bila u obavezi da formira, u skladu sa članom 64b istog zakona, a koji se primjenjuje i na predsjedničke izbore, nije oformljen“, podsjetila je Milikić.

Suština njegovog djelovanja, kako je pojasnila, bila je da se omogući puna i ravnomjerna zastupjenost svih kandidata i da se blagovremeno reguje prema nadležnim institucija, u ovakvim slučajevima. 

„Imajući u vidu da nadzorni sistem nije uspostavljen, odnosno da ne funkcioniše, pozivamo donosioce političkih odluka da reaguju i obezbijede jednaku primjenu zakona prema svim medijima, i kandidatima, kako oni koji u potpunosti postuju zakonske procedure, ne bi bili dovedeni u neravnopravan položaj“, rekla je Milikić.

Takođe je upozorila da je ovo još jedan pokazatelj da nam je neophodna izmjena izbornih zakona što prije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 19:56