Milo Đukanović u Danilovgradu / - FOTO: DAN
05/03/2023 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Preostalo mi je da Crnu Goru uvedem u EU, prioritet saniranje štete

On je objasnio da pobjeda na predsjedničkim izborima, garantuje pobjedu i na parlamentarnim

Devetnaestog marta ćemo slaviti još jednu pobjedu demokratske, građanske i evropske Crne Gore. Ovo će biti najvažnija pobjeda Crne Gore u ovom vremenu. Dvadeset i prvog  maja 2006. smo na demokratskom referendumu obnovili crnogorsku nezavisnost. Ova bitka 19. marta nije manje važna od te, izjavio je predsjednik DPS i kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima, Milo Đukanović u Danilovgradu na tribini.

On je kazao da je ove dvije i po godine, na udaru bila i nezavisnost Crne Gore. Rezultate na izborima 2020, protivnici Crne Gore su shvatili kao otvorena vrata za aneksiju.

Đukanović je kao prioritet izdvojio saniranje štete koja je napravljenja u svim segmentima, ali i utvrđivanje krivično – pravne odgovornosti za one koji su državu doveli do ovog stanja. Paralelno će se, kako je dodao, odvijati dinamični razvoj i stabilizacija institucija, sređivanje haosa u zdravstvu, školstvu…

- Najvažniji posao je sanacija ozbiljne štete koju su ove štetočine do sada napravile.  Ekonomija je jako posustala. Institucije su postale nefunkcionalne. Javne finansije su urušene. Vitalni sistemi poput sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja su na koljenima. Kompromitovan je sistem bezbjednosti… Pravosudni sistem će imati pune ruke posla da ustanovi krivično -pravnu odgovornost za sva kršenja zakona, i za sve zloupotrebe koje su se dogodile tokom ove dvije i po godine. Time će se baviti sudska grana vlasti. Mi se moramo baviti ozbiljnom politikom. Moramo se baviti ozbiljnom stabilizacijom institucija koje su prilično ruinirane. Moramo se baviti što bržom revitalizacijom važnih društvenih sistema, poput zdravstva i školstva da bismo mogli da pružimo građanima Crne Gore kvalitetan servis, i moramo se pozabaviti pitanjem daljeg razvoja, kazao je Đukanović.

On je objasnio da pobjeda na predsjedničkim izborima, garantuje pobjedu i na parlamentarnim. On je izdvojio tri prioriteta državne politike koju će voditi odgovorna vlada: sačuvati skladne međuvjerske i međunacionalne odnose među građanima, uspostaviti dinamičan ekonomski razvoj i doći do članstva u EU u njegovom sljedećem predsjedničkom mandatu. 

- Dobri međunacionalni i međuvjerski odnosi nijesu tekovina naše generacije. Radili su i naši preci podosta na tome i ostavili nam taj lijepi temelj u nasljeđe, treba kazati i da smo ga mi odgovorno čuvali u ovom vremenu, i da nam je vrijeme potvrdilo da Crna Gora zapravo jedino može opstati kao građanska država. Da bi Crna Gora bila građanska država, dakle, u središtu njene državne politike moraju biti jake građanske partije i jaka građanska koalicija. Sve dok je bilo tako do 30. avgusta 2020. godine nije bilo onih zlokobnih povika iz Pljevalja, niti je bilo nedoumica u crnogorskom parlamentu je li se u Srebrenici dogodio genocid ili nije.  Oni koji sada otvaraju te dileme dobro ih se treba paziti. Ubijeđen sam da svako ko ima tu dilemu taj je sklon da napravi novi genocid, kazao je Đukanović.

Đukanović je obećao građanima da će Crna Gora postati  članica EU do kraja njegovog mandata i da ćemo tako ostvariti evropski nivo kvaliteta života. On je istakao da svoje poslove ne voli da ostalja nezavršenim, a da mu je preostalo da Crnu Goru dovede do članstva u EU.

- Ostvarićemo članstvo u Evropskoj uniji i to je naš odgovor na pitanje u pogledu kvaliteta života naših građana. Ne volim da svoje poslove ostavljam nezavršenim, zato sam se kandidovao na ovim izborima. Ne samo da želim nego i obećavam – Crna Gora će biti članica Evropske unije tokom mog sljedećeg predsjedničkog mandata. Da budem još optimistični i to realno optimistična. Dakle, poznajući posao koji nam je preostao, siguran sam da to možemo završiti u godini u kojoj ćemo obilježiti dvadesetogodišnjicu naše nezavisnosti, rekao je Đukanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:35