/ MILENA GVOZDENOVIĆ - FOTO: CDT
17/03/2023 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gvozdenović: MUP da objavi podatke o promjenama biračkih mjesta

Ne smijemo doći u situaciju da makar i jedan građanin/ka bude onemogućen da iskoristi svoje pravo glasa zbog administrativnih prepreka, navela je zamjenica programske direktorice CDT-a

Centru za demokratsku tranziciju (CDT) su pristigle desetine informacija od birača iz različitih opština da su im promijenjena biračka mjesta na kojima su prethodnih godina pa i decenijama glasali, a da prethodno nije nastala nikakva promjena njihove adrese ili bilo kog podatka. 

- Ova pojava nije nova u našim izbornim ciklusima, pa postoji mogućnost da za dio ovih promjena postoje racionalna objašnjenja. Međutim ćutanje ili ignorisanje ovakvih dešavanja može biti veoma opasno – javnost prije izbornog dana mora čuti detaljnije informacije o ovoj pojavi.  Zato pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da objavi precizne podatke za koliko je tačno građanki i građana koji imaju biračko pravo ova promjena napravljena u odnosu na prethodne izbore, po pojedinim osnovama za ovu promjenu i po opštinama. Ukoliko ovo MUP ne uradi precizno i transparentno ostaće realan razlog za sumnje u moguću zloupotrebu što značajno utiče na povjerenje građana/ki u izborni proces- kazala je Milena Gvozdenović, zamjenica programske direktorice .

Građanke i građane pozivaju da na vrijeme preko sajta biraci.me i call centra MUP-a provjere na kom biračkom mjestu glasaju, kako na izborni dan ne bi morali da lutaju od jednog do drugog biračkog mjesta što dovodi do stvaranja gužvi i tenzija. 

- Da bi građani mogli da pronađu svoje biračko mjesto ovi servisi moraju biti u funkciji. Ovo ima dodatni značaj u svjetlu upozorenja od strane nadležnih državnih organa da možemo očekivati hakerske napade u toku izbornog dana. Prije samo par mjeseci, tokom lokalnih izbora prošle godine, imali smo situaciju da ovi servisi nijesu bili funkcionalni u toku izbornog dana, što je izazvalo nedoumice kod većeg broja birača i stvaranje gužvi na biračkim mjestima. Ovakvi propusti državnih organa se izuzetno negativno odražavaju na izborni proces- navela je ona.

Poručuje: "Ne smijemo doći u situaciju da makar i jedan građanin/ka bude onemogućen da iskoristi svoje pravo glasa zbog administrativnih prepreka". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. maj 2023 15:18