Vuk Iković / - VUK IKOVIć
31/05/2023 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iković: Budućnost Termoelektrane isplanirati sa građanima, naći čisto i pravedno rješenje

On je istakao da centralna vlast već decenijama ima neodgovoran odnos prema Pljevljacima

Budućnost Termoelektrane Pljevlja treba isplanirati zajedno sa građanima kako bi se našlo pravedno rješenje za sve, umjesto što se odluke donose na centralnom nivou bez konsultacija sa onima kojih se to direktno tiče, ocijenio je kandidat za poslanika na listi "Preokret" Vuk Iković.

- Činjenica je da će rad Termoelektrane u ovom obliku biti obustavljen u narednim decenijama, pa je potrebno izraditi Plan za postepeno gašenje ovog proizvođača električne energije. Kao što je poznato, Pljevlja su najzagađeniji grad u Crnoj Gori i jedan od najzagađenijih u Evropi. Prema podacima svih relevantnih svjetskih tijela, svaka peta osoba u Pljevljima umre od posljedica zagađenosti vazduha. Zbog klimatskih i reljefnih karakteristika, grijanje na ugalj u Pljevljima je neodrživo, jer se direktno odražava na zdravlje stanovnika ovog grada i njihov kvalitet života. Iako je finansijski jeftiniji, ugalj je zdravstveno skuplji i pritom predstavlja ograničen resurs - naglasio je on.

Iković je istakao da centralna vlast već decenijama ima neodgovoran odnos prema Pljevljacima.

- Prezentovanje projekata koji nijesu ni ekonomski niti ekološki opravdani poput cementare i drugog bloka Termoelektrane je serviranje prevaziđenih rješenja i zloupotreba fotelja. Ako hoćemo da zaustavimo dalje iseljavanje iz Pljevalja, Crna Gora treba zajedno sa građanima da pristupi izradi plana postepenog gašenja Termoelektrane, uz istovremeni razvoj obnovljivih izvora energije, energetskih skladišta i pametno upravljanje mrežom. Postojeća termoelektrana bi se uz određene investicije mogla prevesti u režim rada koncentrisane solarne elektrane. Ovo bi trebalo biti praćeno postepenim uključivanjem radnika u novi režim rada - dodao je on.

Kako je istakao, pojedini funkcioneri već duže vrijeme iznose rješenja za budućnost Termoelektrane koja predstavljaju ništa drugo do zamazivanje oči građanima, jer su u potpunosti neutemeljena.

- Između ostalog, čuli smo da bi Termoelektrana mogla da radi na otpad ili na drvo, što se kosi sa svakom logikom i zdravim razumom. Naime, u Crnoj Gori nemamo dovoljne količine otpada za rad Termoelektrane, dok sagrijevanje drveta predstavlja gubitak sirovine i zagađenje vazduha. Zato danas treba da razmišljamo i o danu kada nećemo imati ugalj, a koji može doći za 30 ili 50 godina - naglasio je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:07