Slađana Kaluđerović / - FOTO: SNP
29/05/2023 u 13:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kaluđerović: Inicijativa "Otvoreni Balkan" pun pogodak za Crnu Goru

Potpuno su nepravdane bojazni da „Otvoreni Balkan“ šteti ekonomiji Crne Gore, jer je najbolji primjer da se to neće desiti S. Makedonija, koja je ulaskom u tu regionalnu inicijativi značajno uvećala trgovinsku razmjenu sa Srbijom i Albanijom, kazala je Kaluđerović

Regionalno ekonomsko povezivanje u najboljem je interesu Crne Gore, zbog čega Socijalistička narodna partija u potpunosti podržava pristupanje inicijativi „Otvoreni Balkan“, kazala je kandidatkinja za poslanicu SNP -Demos - ZA tebe Slađana Kaluđerović.

Činjenice su neumoljive – „Otvoreni Balkan“ olakšava prekogranično kretanje i međusobnu trgovinu, te kreira zajedničko tržište koje je atraktivnije stranim investitorima. „Otvoreni Balkan“ takođe pruža dodatnu priliku za izvoz firmama iz Crne Gore, nudi veći dijapazon poslova radnoj snazi i olakšava kretanje građana regiona, dodala je Kaluđerović.

- Za Crnu Goru inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja pun pogodak, jer, osim što značajno olakšava kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, otvara širok prostor za privlačenje novih investitora, koji će prije uložiti novac u veće nego u usitnjeno tržište - istakla je.

Zato su, kako navodi, potpuno nepravdane bojazni da „Otvoreni Balkan“ šteti ekonomiji Crne Gore, jer je najbolji primjer da se to neće desiti Sjeverna Makedonija, koja je ulaskom u tu regionalnu inicijativi značajno uvećala trgovinsku razmjenu sa Srbijom i Albanijom.

- „Otvoreni Balkan“ nudi ogroman potencijal za povećanje BDP-a Crne Gore, a to znači veće plate i penzije, otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje stranih investicija, što sve ukupno znači bolji kvalitet života u Crnoj Gori. Regionalna saradnja je ključ uspješne ekonomije - poručila je Kaluđerović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:42