Šavnik / Željko Šapurić
22/03/2023 u 15:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koalicija „Za budućnost Šavnika“: Skoro 200 „izbornih turista“ odselilo iz Šavnika

Još preko 100 „glasača“ se vodi u biračkom spisku, iako oni nemaju nikakve veze sa Šavnikom a ostvarili su biračko pravo u prvom krugu predsjedničkih izbora, saopštili su iz koalicije „Za budućnost Šavnika“

U nedelju završeni prvi krug predsjedničkih izbora razotkrio je sve manipulacije i ogolio retoriku odlazeće DPS vlasti u Šavniku, saopšteno je iz koalicije „Za budućnost Šavnika“.

- Od strane nadležnih državnih organa crnogorska javnost je nedavno upoznata da je skoro 200 „izbornih turista“ odselilo iz Šavnika, što je manje od pola od ukupnog broja doseljenih. Takođe, još preko 100 „glasača“ se vodi u biračkom spisku, iako oni nemaju nikakve veze sa Šavnikom a isti su ostvarili biračko pravo u prvom krugu izbora - saopštili su iz koalicije „Za budućnost Šavnika“.

Ističu da, i pored svih ovih zloupotreba biračkog prava, na osnovu lažnih prijava prebivališta, podrška političko-interesnoj skupini u Šavniku je svakim danom sve manja.

- Naime, rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora je ubjedljiv poraz kandidata DPS-a u Šavniku. Očigledno građani su rekli „ne“ politici višegodišnjih izbornih krađa, politici kriminala i kopupcije, politici podjela, bratomržnje i bogomržnje, politici koja je ekonomski, demografski, i administrativno razorila Šavnik.

Ujedno građani su rekli „ne“ lokalnoj vlasti zbog kriminalnog saučesništva sa pojedincima iz MUP-a u „izbornom naseljavanju Šavnika“. Kao drastičan primjer njegovog saučesništva u ovim prljavim i kriminalnim radnjama je „dostavljanje ličnih podadaka“ nosioca izbornih lista koalicije „Za budućnost Šavnika“ i koalicije „Demokrate, Ujedinjena Crna Gora, i Evropa sad“ od strane pojedinaca iz lokalnog MUP-a vrhuški šavničkog DPS-a - navodi se u saopštenju.

Ono što, međutim, treba sve da zabrine je, ističu, činjenica da nadležni organi MUP-a i pred niza prijava, zahtjeva i poziva upućenih od koalicije Za budućnost Šavnika ali i od građana nijesu preuzeli aktivnosti na utvrđivanju više stotina slučajeva prijava lažnog prebivališta. "A da ne govorimo o procesuiranju vinovnaka istih radnji".

Koalicija Za budućnost Šavnika je prijavila preko 150 lica koja su lažno prijavala prebivalište na teritoriji opštine.

- Prije par mjeseci su stupile na snagu Izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravka kojima su onemogućavali fiktivna prebivališta, prema kome su organi MUP-a dužni da vrše provjeru prebivališta građana, ali ni ta okolnost očigledno nije dovoljna da nadležni organi rade svoj posao na osnovu prijava koje im je podnijela koalicija Za budućnost Šavnka.

Poražavajuće ja da pojedini državni organi očigledno još pod uticajem poraženog DPS-a režima i dalje služe politici kriminala i korupcije, a na štetu slobodnih građana i njihovom pravu da u poštenoj i ravnopravnoj utakmici ostvaruju biračko pravo - navode iz koalicije.

Ovom prilikom apeluju još jednom na nadležne organe Ministarstva unutrašnjih poslova da preuzmu radnje iz svojih nadležnosti. I sve slučajeve „fiktivnog“ prebivališta provjere, uz napomenu da se od pojedinaca iz MUP-a koji su aktivno učestovali u „naseljenju“ Šavnika saučestvujući u krivičnim radnjama ne može očekivati da sprovode usvojene izmjene i dopune zakona.

- I pored svega, slobodni građani Šavnika će i u drugom krugu predsjedničkih izbora još ubjedljivije poraziti tridesetogodišnji režim Mila Đukanovića, kako i u Šavniku, tako i u cijeloj Crnoj Gori - istakli su iz koalicije „Za budućnost Šavnika“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:09