/ MOMO KOPRIVICA
29/10/2022 u 13:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koprivica: Cjelokupna javnost svjedok brutalnog inžinjeringa DPS-a u Šavniku

Ovi izborni falsifikatori su podnijeli neistinitu prijavu prebivališta, na adresama sa kojima nikakvu životnu vezu nemaju, naveo je on

Momo Koprivica, potpredsjednik i poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, saopštio je da "cjelokupna javnost svjedok je brutalnog inžinjeringa DPS-a u Šavniku, uoči izbora 23.10., na osnovu kojeg je u birački spisak upisano više stotina birača, a koji su, dovođenjem u zabludu državnih organa, direktno ušli u zonu krivične odgovornosti".

- Naime, u članu 415 Krivičnog zakonika je definisano krivično djelo "Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja" koje glasi:

"Ko dovođenjem u zabludu navede nadležni organ da u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi ovjeri štogod neistinito što može da služi kao dokaz u pravnom saobraćaju, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina. Kaznom iz stava 1 ovog člana kazniće se i ko ovakvu ispravu, zapisnik ili knjigu upotrijebi iako zna da su neistini."

Jasno proizlazi da su pomenuti birači preuzeli rizik da završe u zatvoru zbog izvršenja krivičnog djela, a samim glasanjem na ponovljenim izborima bi doveli do kraja radnju izvršenja tog djela i ispoljili namjeru za izvršenje djela, relevatnu za tužilaštvo i sud sa krivičnopravnog aspekta- naveo je Koprivica.

Poručuje: "Ovi izborni falsifikatori su podnijeli neistinitu prijavu prebivališta, na adresama sa kojima nikakvu životnu vezu nemaju, kako bi dovodeći u zabludu nadležni državni organ bili upisani u birački spisak i protivpravno glasali na izborima u Šavniku, čime su izvršili krivično djelo".

- Oni su, bez ikakve sumnje u dosluhu sa funkcionerima DPS-a i pojedinim službenicima MUP-a, prijavili prebivalište iako se na toj adresi nijesu nastanili sa evidentnom namjerom da na osnovu tako prijavljenog prebivališta budu upisani u birački spisak opštine Šavnik i glasaju na izborima. Imajući u vidu da niti su nastanjeni, niti borave na prijavljenim adresama, niti imaju bilo kakvu povezanost sa njima, oni su grubo gazeći propise, drsko, bezobzirno i uz sve to na perfidan način falsifikovali činjenice o razlozima promjene svog prebivališta. Oni su potkopali pravni saobraćaj koji podrazumijeva upotrebu vjerodostojnih isprava, kao što su registri prebivališta i birački spiskovi, u pravnim odnosima. Ovo je lak posao za MUP i državno tužilaštvo od kojeg očekujemo blagovremeno i potpuno postupanje, terenske provjere, a spremne su i krivične prijave koje smo i u Mojkovcu podnosili, te raskrinkali mrežu izbornog kriminala i doprinijeli padu vlasti sklone zloupotrebama- naveo je on, pored ostalog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:32