Dragan Koprivica / - FOTO: CDT
18/03/2023 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koprivica: Neka bude miran i zakonit izborni dan

CDT je apelovao na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je organe za sprovođenje izbora, opštinske izborne komisije, biračke odbore i Državnu izbornu komisiju da sjutra ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica, smatra da ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan.

- Pozivamo kandidate/kinje koji učestvuju u izborima, njihove simpatizere i aktiviste, da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima, kazao je Koprivica.

CDT je apelovao na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.

- Njihov zadatak je, da omoguće zakonit izborni proces ali i osjećaj bezbjednosti svih učesnika/ca izbora i građana/ki Crne Gore, ocijenio je Koprivica.

CDT je apelovao i na Ministarstvu unutrašnjih poslova da omogući nesmetano funkcionisanje sajte biraci.me i call centra kako bi građani mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju.

Koprivica je upozorio da se ne smije ponoviti situacija sa nedavnih lokalnih izbora i tehničke smetnje na ovim servisima.

- Svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike, smatra Koprovica.

Prema njegovim riječima, pobjednik na izborima imaće vremena za slavlje i nakon izborne noći.

CDT je građanke i građane Crne Gore podsjetio na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju i da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati

- Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele, poručio je Koprivica.

On je kazao da CDT u toku izbornog dana neće organizovati klasične konferencije za novinate ali da javnost neće biti uskraćena niti za jednu važnu činjenicu o izbornom procesu.

- Sve informacije o izborima - sprovođenje izborne procedure, odziv birača (osam puta u toku dana), informacije o eventualnim kršenjima, lažnim vijestima, te rezultati izbora uživo - biće dostupni na našem YouTube kanalu CDT CrnaGora, na našim nalozima na društvenim mrežema i sajtovima www.cdtmn.org i raskrinkavanje.me, objasnio je Koprivica.

On je rekao da CDT u priželjkuju “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja, ali i da poručuju svima koji eventualno planiraju da vrše protivzakonite radnje da su dobro pripremljeni i organizovani i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima.

- Pozivamo građane/ke ali i medijske kuće da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzija ili izaziva panika. Pozivamo ih da nam sumnjive objave odmah dostave, kako bi ih tim našeg portala Raskrinkavanje.me provjerio, kazao je Koprivica.

On je istakao da CDT građane koji smatraju da su im prava u toku izbornog dana na bilo koji način ugrožena ohrabruju da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju.

- Ili da neophodne informacije dostave CDT-u (kroz učešće u našoj izbornoj zajednici na YouTube kanalu CDT CrnaGora) i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava, rekao je Koprivica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 04:55