Milica Lekić / - RTVNK
31/03/2023 u 12:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Nijedan glasač nije dugme

Ona je kazala da je sigurna da će određeni broj glasača, ne samo dijaspore, već i onih koji nijesu izašli u prvom krugu, izaći na birališta u nedjelju.

Podrška stranaka parlamentarne većine Jakovu Milatoviću ne znači će svi njihovi birači u nedjelju glasati tog predsjedničkog kandidata, ocijenila potrpedsjednica Socijaldemokrata Milica Lekić.

Ona je kazala da je sigurna da će određeni broj glasača, ne samo dijaspore, već i onih koji nijesu izašli u prvom krugu, izaći na birališta u nedjelju.

Lekić je rekla kako svi misle, da ako su Demokratski front, Demokrate ili neka druga partija, pozvali birače da glasaju za Milatovića, da će glasači to istog trena da urade.

- To ne funkcioniše baš tako, nijedan glasač nije na dugme. Nijesam baš sigurna, iako se to u javnosti to predstavlja tako, koliko je to oportuno za lidere tih partija - rekla je Lekić agenciji MINA.

Ona je dodala da jednom kad glasač glasa za drugu opciju, vrlo ga je teško vratiti i da su toga lideri tih partija vrlo dobro svjesni.

- Tako da, ja ne bih baš računala na toliku podršku glasača onih partija koje su zvanično podržale Milatovića - navela je Lekić.

Ona smatra da kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ima realnu šansu za pobjedu u drugom krugu predsjednikih izbora.

- Socijaldemokrate su uradile ono što je jedino ispravno u ovom momentu i podržale su onog kandidata i opciju, koja je ima realnu šansu za uspjeh i za pobjedu - rekla je Lekić.

Ona je kazala da je SD mogao da vrlo dobro kapitalizuje poziciju potpune opozicije u prethodne dvije i po godine i da ima svog predsjedničkog kandidata.

Ali, kako je rekla, odlučili su da sada nije momenat za nešto tako jer se predsjednički izbori ne dešavaju u regularnoj atmosferi, jer je vlada pala, parlament raspušten, da do nedavno Ustavni sud nije bio funkcionalan, a da ni kohabitacija nije išla kako treba.

Kako je dodala, ni u parlamentarnoj većini nijesu mogli da se slože oko najosnovnijih stvari i ni u jednom ključnom segmentu funkcionisanja institucija nije sve išlo kako treba.

- Tako da smo procijenili da ovo nije momenat za bilo kakav avanturizam ili namicanje kojeg procenta više za partiju, nego podršku onome što mislimo da jeste suština neke građanske opcije - kazala je Lekić.

Ona je rekla da su se ljudi iz Pokreta Evropa sad (PES) jasno deklarisali kao neko ko je budući partner Demokratskog fronta (DF) i to se vidjelo i na lokalnim izborima u Podgorici i drugim gradovima.

Prema njenim riječima, pitanje je da li neko ko na taj način razmišlja može biti smatran kredibilnom građanskom opcijom.

- Između te dvije predsjedničke opcije, jedne koju apsolutno ne smatramo građanskom, i druge za koju smatramo da je imala grešaka, ali da zaista počiva na pravim vrijednosnim temeljima, SD nije imao dileme -  istakla je Lekić.

Ona je kazala da očekuje pobjedu Đukanovića u drugom krugu.

Lekić je navela da se pričom oko dijaspore jako puno spinuje, zato što postoji birački spisak po kojem se odvijaju predsjednički izbori.

- Prvi krug i po istom će se odvijati i drugi krug. Imamo situaciju da je neko u tom biračkom spisku, ili jeste ili nije, ili ima pravo glasačko ili ne. To što se nekome ne dopada ta činjenica, jer smatra da ga u određenom momentu može ugroziti, to nije ničiji problem, rekla je Lekić.

Kako je kazala, o dijaspori se priča tri, četiri ili pet dana pred drugi krug izbora, a zaboravlja se da je vlast koja je dvije i po godine tu gdje jeste, i prije toga godinama i decenijama govorila o potrebi čišćenja biračkog spiska, izborne reforme.

Lekić je istakla da za te dvije i po godine nije urađeno ništa.

- I sad, pet dana pred izbore, mi slušamo o tome kako treba potpuno nezakonito, nelegitimno, nelegalno oduzeti nekome biračko pravo, koje on u ovom momentu ima, dodala je Lekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 13:49