Učesnici debate / - UčESNICI DEBATE
17/03/2023 u 20:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Saradnja sa DPS-om neprihvatljiva; Bečić: Gubitnička kampanja odlazećeg predsjednika

Milatović je kazao da su ovo jako važni izbori na kojima građani i građanke biraju između politike i političara prošlosti i pogleda u budućnost, novih ideja i novih ljudi

Predsjednički kanidat Evrope sad Jakov Milatović u debati kandidata na TV Vijesti je naveo da je Milo Đukanović organizovao nemili incident na Cetinju i fizički napad, a sve u nedostatku argumenata.

On je kazao da su ovo jako važni izbori na kojima građani i građanke biraju između politike i političara prošlosti i pogleda u budućnost, novih ideja i novih ljudi. 

- Siguran sam da će Crna Gora 19. marta izabrati da ide naprijed, da se ne vraća nazad. Mislim da je kampanja bila poprilično mirna, da smo mi iz Pokreta Evropa sad uspjeli da vratimo teme od suštinske važnosti, ekonomske teme, teme koje se tiču unapređenja vladavine prava. To je bilo do fijaska koji je Đukanović doživio na predsjedničkoj debati na Javnom servisu. Usljed nedostatka argumenata, dan nakon toga organizovao je nemili incident na Cetinju, fizički atak na mene kao predsjedničkog kandidata, rekao je Milatović. 

On je rekao da smo u prethodnih 10-15 dana i 30 godina, od DPS, Mila Đukanovića i njegovih satelitskih partija mogli da čujemo samo o podjelama i identitetskim pitanjima.

- Ja sam govorio o povećanju plata, penzija, o tome kako da zadržimo mlade, kako da partnerski gradimo odnos sa dijasporom koju je Đukanović zistjerao i Crne Gore svojim lošim politikama prema sjeveru Crne Gore. Govorio sam o fondu za mlade talente, evropskim integracijama, kazao je Milatović.

Milatović je rekao da nakon što su Đukanović i Mandić imali TV duel na privatnim televizijama, rekao da misli da su obojica pokazali neodgovornost prema građanima, bježeći sa druge debate na Javnom servisu.

On je naglasio i da su Đukanović i DPS simbol brojnih nepočinstava i preko 100.000 ljudi koji su napustili Crnu Gori, kao i simbol napada na novinare u Crnoj Gori od kojih su neki i ubijeni.

- Što se Jakova Milatovića i Pokreta Evropa sad tiče ta saradnja je potpuno neprihvatljiva, rekao je Milatović.

Predsjednički kandidat Ujedinjene Goran Danilović je rekao da za 20 godina bavljenja politikom nije naišao na takvo ponašanje Državne izborne komisije (DIK) kada je u pitanju jedan predsjednički kandidat.

- Neko je u mom slučaju, 316 listova učinio nevažećim. Predali smo krivičnu prijavu SDT. Imamo informaciju da ćemo u ponedjeljak ili utorak biti pozvani da u svojstvu svjedoka kažemo šta imamo. Podnijeli smo prijavu protiv NN lica, rekao je Danilović.

On je rekao da se boji da prijeti nezavisna sudbina na dan izbora, ali da se nada da su se stvari popravile.

Danilović je poručio da je Đukanović bio dužan još jedno sučeljavanje.

- Pobjegao je iz razloga što je vidio u prvom duelu da je njegova politička priča prevaziđena. Omo što on saopštava, mislim da mu niko više ne vjeruje. Vratio se juče na mjesto zločina, gdje je dogovarana politika Crne Gore u jedan od balkona ili salona nekadašnjeg hotela Crna Gora današnjeg Hiltona. Vrati se da pošalje poruku da izabere ambijent odakle može da vlada Crnom Gorom. Ja to ne bih radio i neću raditi ikada, kazao je Danilović.

On je rekao da je javni interes izigran.

- Razumijem Đukanovića, pitaću Mandića je li se u toj emisiji pominjalo moje ime u vrlo lošem kontekstu. TV E je tajkunska, televizija Bemaksa. Da sam bio umjesto Mandića ne bih dozvolio da ta televizija prenosi razgovor dva predsjednička kandidata, rekao je Danilović.

On  je poručio da priča o pomirenju nije nova i da govori da se pomirimo u istini, a ne u laži.

- Nisam spreman da se mirim da bih sjutra imao veće parče političkog kolača. Volio bih da se izjasnimo večeras da li će neko od nas pristati na saradnju sa DPS nakon parlamentarnih izbora. Javno saopštavam da sa DPS neću biti spreman da tvorim bilo kakvu postizbornu kaoliciju ma kako bogata nagrada slijedila. Nije dovoljno ni da sa njenog čela ode Milo Đikanović, to je tek jedan od znakova da će se u dalekoj budućnosti DPS promijeniti, rekao je Danilović.

Predsjednički kandidat Demokrata Aleksa Bečić ocijenio je da je aktuelni, odlazeći predsjednik države nastavio sa traženjem izdajnika u Crnoj Gori, zamišljenih neprijatelja, protivnika države.

- To je gubitnička kampanja, jedna karijera se privodi kraju i ta karijera se privodi kraju i doživjeće kraj 19. marta odnosno 2. aprila. Na jednom skupu u Mojkovcu, čuli ste optužbu na moj račun gdje mi je Đukanović dao oreol najmoćnijeg dječaka 90-ih godina, da sam sa svojih 11 godina bio toliko moćan da sam ohrabrivao Slobodana Miloševića da sprovodi ratne operacije na prostoru bivše Jugoslavija. Ja i Đukanović nikad ne možemo biti prijatelji, saborci saveznici. Jasno je koga Đukanović želi u drugom krugu, mene ne želi, rekao je Bečić.

Bečić je rekao da imaju kongresnu odluku partije da neće praviti vlast ili parlamentarnu većinu sa DPS.

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović Stanković je rekla da je kampanju doživjela da su ostali kandidati željeli da se  predstave kakvi nijesu.

- Počev od gospodina Mandića, četničkog vojvode i Vojinove sablje koji izigrava mirotvorca, govoreći da voli Crnu Goru, a sjedi na crnogorsku himnu. Preko pojedinih građanskih kandidata koje svoje građane koji štite obraz i čast Crne Gore nazivaju fašistima. Do gospodina Mila Đukanovića koji najavljuje priču o pomirenju sa negatorima Crne Gore i svega crnogorskog, rekla je Vuksanović Stanković.

Navela je da kao predsjednica Crne Gore želi da funkciju vrši u punom mandatu i da to podrazumijeva prestanak svih njenih funkcija u SDP.

Rekla je da je spremna da otvori dijalog sa svim političkim subjektima oko ekonomskih tema.

- Danas smo na osnovu izlaganja Đukanovića imali priliku da čujemo da najavljuje pomirenje sa Andrijim Mandićem, negatorom Crne Gore. Zbog politike DPS od 2006. do 2020., a to je politika flerta sa klero-nacionalizmom, ljubljenja ruke Amfilohiju i saginjanje glave pred njim i političkim flert sa DF, mi imamo ono što se dešava posljednje dvije i po godine. Ta njegova poruka je potpuno pogrešna, neprihvatljiva, jer prihvatanje pomirenja sa negatorima Crne Gore, onima koji sjede na crnogorsku himnu ne priznaju crnogorsku državu, naciju i građanski  koncept i multietničnost države, nego vrše revanšizam nad svima koji ne misle kao oni, bi me svrstalo u isti red sa njima. Vrlo sam iznenađena sa ovim. Potrebno je mnogo godina da protekne da povjerujem u ono što je rekao gospodin Mandić, rekla je Vuksanović Stanković.

Predsjednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić je rekao da su ispoštovali Javni servis i bili na jednoj debati ali da ima još televizija.

On je rekao da su skupovi DF i koalicije ZBCG bili najposjećeniji od ostalih kandidata.

Rekao je da kandidate u studiju ne doživljava kao protivnike.

- Jedini protivnik koga imam je Milo Đukanović. Dugo godina se borimo i rvemo. Ne vidim mogućnosti, a ponajmanje razloga, kad nismo bili sa Đukanovećm kad je bio moćan zašto bi DF ili bilo koja druga politička opcija koja je dugo bila u opoziciji i pobijedila taj režim rizikovala da pravi koalicije sa Đukanovićem, poručio je Mandić.

Mandić je kazao da se snažno zalaže da Crna Gora bude dio EU.

Rekao je i da bi pokretao inicijative Vladi da se izjasni o članstvu Crne Gore u Otvorenom Balkanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 23:26