/ - SD
01/06/2023 u 11:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mugoša: Potrebne hitne socio-ekonomske mjere, posebna podrška nezaposlenim i penzionerima

Za normalan život četvoročlane porodice potrebno je 1900 eura, naglašava Mugoša

Troškovi života u Crnoj Gori su drastično porasli, naša zemlja je najskuplja za život u regionu i zato su neophodne hitne socio-ekonomske mjere, koje su planirane programom koalicije "Zajedno". One, između ostalog, uključuju pokretanje ozbiljnog investicionog ciklusa, odnosno realizaciju kapitalnih projekata, ali i podršku socijalno ranjivim kategorijama (korisnicima socijalnih davanja, podstanarima, nezaposlenima, penzionerima).To je danas saopštio potpredsjednik Socijaldemokrata i kandidat liste "Zajedno" Boris Mugoša.

- Za normalan život četvoročlane porodice potrebno je 1900 eura. Imamo preko 70 000 penzionera sa penzijom do 400 eura i 60 000 građanki i građana sa minimalnom zaradom.  Takva situacija zahtijeva odgovornost i znanje, a ne populizam - rekao je Mugoša, nabrojavši neke od predviđenih mjera iz oblasti socijale programa koalicije "Zajedno". 

One, između ostalog, uključuju podršku nezaposlenima, uz posebni dodatak od 200 eura za nezaposlene samohrane roditelje, potom uvećanje izdvajanja za materijalno obezbjeđenje porodice  i tuđu njegu za 50% kao i podršku podstanarima i hraniteljskim porodicama. 

Kada je riječ o djeci, mjere podrazumijevaju subvencioniranje troškova vrtića do 100% iznosa za djecu iz porodica u riziku, ali i besplatnu užinu za osnovce i prevoz za djecu iz socijalno ranjivih kategorija. 

Kada su pitanju penzioneri, mjere predviđaju povećanje iznosa penzija za 20% za one ispod državnog prosjeka, a 10% za one koji primaju penziju iznad državnig prosjeka.

- Sredstva za navedene mjere značajnim dijelom će biti obezbijeđena racionalizacijom određenih postojećih budžetskih izdataka, kao što su ugovori o djelu, konsultantske usluge, zakup objekata, službena putovanja i reprezentacije i administrativni materijal, te njihovim preusmjeravanjem na podršku socijalno ranjivim kategorijama - zaključuje Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. septembar 2023 14:16