/ foto: SRDJAN BOLJEVIC
21/03/2023 u 06:32 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi izbori - novi političari: Crna Gora u centru

Pojavili su se "lijepi, mladi i pametni", ali se nadamo da oni neće ostariti na pozicijama koje će, sasvim je izvjesno, uskoro zauzeti, jer se Crna Gora i toga nagledala

I nakon prvog kruga predsjedničkih izbora jasno je da se crnogorsko biračko tijelo okreće partijama centra i da je sve manje interesovanje za one političke strukture koje imajiu ekstremnije političke stavove, pa je neminovno da se takvo raspoloženje preslika i na vanredne parlamentarne izbore koji će biti održani 11. juna.

Pored toga, građani, očigledno, preferiraju neke nove političare, nove ljude i nove ideje, pa se vrlo lako može dogoditi da jedna potpuno nova politička partija, Pokret Evropa sad, pored gradonačelnika Podgorice i možda predsjednika države, u doglednoj budućnosti dobije i mjesto premijera.

Po drugi put u novijoj političkoj istoriji na crnogorskoj sceni su se pojavili "lijepi, mladi i pametni". Nadajmo se samo da oni neće ostariti na pozicijama koje će, sasvim je izvjesno, uskoro zauzeti, jer se Crna Gora i toga nagledala.

Predsjednički izbori su pokazali i da su kandidati svih partija centra postigli, ako ne odličan rezultat, kao Jakov Milatović, onda makar zadovoljavajući, a koji potvrđuje da građani sada očekuju da takve partije vode državu.

Nakon ovakvih rezultata, i najveći politički savezi koje predvode Milo Đukanović i Andrija Mandić pokrenuli su proces jasnijeg približavanja centru, jer je to politički profitabilnije i prihvatljivije za partnere Crne Gore kao što su Evropska unija i SAD.

Partije centra su uspjele da pažnju građana sa jalovih identitetskih rasprava skrenu na ekonomiju i na činjenicu da Crna Gora može i zaslužuje da živi bolje.

DIК: Đukanović 35,37, Milatović 28,92 odsto

Državna izborna komisija utvrdila je privremene rezultate predsjedničkih izbora.

Po tim rezultatima, kandidat DPS-a Milo Đukanović osvojio je 119.673 glasa, odnosno 35,37 odsto glasova.

Кandidat Evrope sad Jakov Milatović osvojio je 97.858 glasova, ili 28,92 odsto.

Njih dvojica učestvovaće u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila, prenosi portal RTCG

Кandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić osvojio je 65.385 glasova, odnosno 19,32 odsto, a kandidat Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, 37.562 glasa, odnosno 11,10 odsto.

Кandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 10.669 glasova, odnosno 3,15 odsto, a kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, osvojio je 4.659 glasova, odnosno 1,38 odsto.

Nezavisni kandidat Jovan Radulović osvojio je 2.574 glasa, odnosno 0,76 odsto

Upravo je to bio recept za približavanje biračima Pokreta Evropa sad. Njihov projekat povećanja zarada, iako je naišao na oštre kritike, stvorio je utisak kod građana da su, konačno, dobili nešto od nečije politike, a do to nije predizborni promotivni materijal, kratkotrajna pomoć ili kupovina glasa, već novac koji pristiže iz mjeseca u mjesec i od kojeg se osjeća korist.

Od svih ovih političkih turbulencija Crna Gora će imati samo korist, jer je snižavanje tenzija bilo neophodno kako bi sama država profunkcionisala i kako bi bio odblokiran evropski put.

Zato u naprednih nekoliko mjeseci treba očekivati da dobijemo predsjednika koji će biti jednak za sve i koji će nam svojim ponašanjem pomoći da uđemo u Evropsku uniju, ali i stabilonu vladu, koja će na ekonomskom planu doprinijeti da se i po novčaniku makar malo približimo EU.

To su elementi koji će garantovati uspjeh partijama koje odustaju od nacionalnih i identitetskih narativa, svađa i podjela. Jer, pored mladih i lijepih, potrebne su nam i "sijede glave" i mudrost da se što bolje snađemo na ovom prostoru jer, kako reče Meša Selimović, "živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, svakome na udaru i uvijek krivi nekome".

A za sve to smo i sami krivi, jer decenijama ne shvatamo da smo od politike primali danajske darove umjesto nagrade za povjerenje.

Zato Crna Gora treba da ide prema centru, jer joj je tamo mjesto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:43