/ - FOTO: PEXELS
16/05/2023 u 09:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Političke partije da obezbijede jednaki broj muškaraca i žena na izbornim listama

U zajedničkom saopštenju dvije NVO, naglašava se da propisane kvote, kojima je predviđeno da najmanje 30 procenata i jedno od četiri mjesta na izbornim listama pripadnu osobama manje zastupljenog pola, predstavljaju samo zakonski minimum

Uoči približavanja roka za predaju izbornih lista za vanredne parlamentarne izbore, podsjećamo sve političke subjekte da su dužni da poštuju Zakon o izboru odbornika i poslanika, koji predviđa posebne mjere za učešće žena u političkim procesima u Crnoj Gori, poručili su iz NVO Centra za ženska prava i NVO Asocijacija Spektra.

U zajedničkom saopštenju tih NVO, naglašava se da propisane kvote, kojima je predviđeno da najmanje 30 procenata i jedno od četiri mjesta na izbornim listama pripadnu osobama manje zastupljenog pola, predstavljaju samo zakonski minimum.

- Zato ohrabrujemo sve političke partije koje će uzeti učešće na predstojećim izborima da podstiču rodni paritet t.j. da obezbijede jednaki broj muškaraca i žena na izbornim listama, a naročito da vode računa o učešću predstavnika i predstavnica marginalizovanih grupa, Romkinja, žena sa invaliditetom i LBTIQ žena, kojih do sada nije bilo u poslaničkim klupama - ističu u saopštenju.

Ovaj podsjetnik je, kako dodaju, posljedica nezakonitih proglašenja izbornih listi na prethodnim lokalnim izborima, koje su opštinske izborne komisije potvrdile uprkos “činjenici da nisu ispoštovale zakonom propisane kvote za manje zastupljeni pol”.

- Prethodni lokalni izbori su nam pokazali da pojedine političke partije ignorišu zakonske kvote, a da nadležni organi ne reaguju na očigledno kršenje pomenutih odredbi Zakona o izboru odbornika i poslanika, čak 10 godina od njihovog stupanja na snagu. Stoga apelujemo na Državnu izbornu komisiju da pažljivo prati primjenu kvota i da ne potvrdi izborne liste koje budu kršile navedene propise - zaključuje se u saopštenju NVO Centra za ženska prava i NVO Asocijacija Spektra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:19