Sara Ivanović, kandidatkinja za poslanicu / PzP
03/06/2023 u 11:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sara Ivanović: Mladi apatični i inertni, virtuelni svijet uzima primat nad stvarnim

Oni kvalitetni, obrazovni, zbog negativne kadrovske selekcije, napuštaju zemlju, pa je tzv. „odliv mozgova“ u porastu i država gubi nemali broj biološki i intelektualno najkvalitetnijeg dijela stanovništva, kaže kandidatkinja za poslanicu PzP-a Sara Ivanović

Nezaposlenost, bezidejnost i nedostatak kvalitetne ponude za provođenje slobodnog vremena ključni su problemi sa kojima se mladi suočavaju. Svaki drugi mladi građanin navodi da je nezaposlenost najveći problem sa kojim se susrijeću, slijedi droga -bolesti zavisnosti, pa tek onda loš ekonomski status, kazala je Sara Ivanović, kandidatkinja za poslanicu PzP-a.

Navodi da je prisutna apatija i inertnost među mladima, i gotovo potpuno odsustvo građanskog aktivizma. Društvene mreže su postale glavno mjesto druženja, a virtuelni svijet uzima primat nad stvarnim.

- Agresivnost i vršnjačko nasilje dosegli su zabrinjavajući nivo. Trka za brzom i lakom zaradanom vodi sve više mladih u kriminal. Etičke vrijednosti su degradirane pa su mladim ljudima postali uzori ljudi iz kriminalnog miljea. Oni kvalitetni, obrazovni, zbog negativne kadrovske selekcije, napuštaju zemlju, pa je tzv. „odliv mozgova“ u porastu i država gubi nemali broj biološki i intelektualno najkvalitetnijeg dijela stanovništva. Sve manji broj mladih zasniva bračnu zajednicu. Stanovništvo nam ubrzano stari. Društvena marginalizacija mladih najgori je oblik trošenja društvenog kapitala. O njima se najčešće govori u kontekstu delinkvencije, bolesti zavisnosti, kriminala, vršnjačkog nasilja, ekscesa. Me­đutim, nijesu društveni problem mladi, nego nedovoljna zainteresovanost države za mlade, gorući je problem - kazala je Ivanović.

Navodi da će Pokret za promjene kroz dinamičan i održiv ekonomski rast stvoriti nova kvalitetna radna mjesta za zapošljavanje mladih, jer na mlade treba gledati kao na društveni potencijal, a ne kao društveni problem i  omogućiti veće učešće u procesima donošenja odluka posebno onih koje se tiču te populacije. Država treba da otvori povoljne kre­ditne linija za mlade preduzetnike početnike, ali i da podsticajnim mjerama stimuliše poslodavce da zapošljavaju mlade.  Adekvatno stambeno zbrinjavanje mladih kroz različite programe za kupovinu stanova pod značajno povoljnijim uslovima od tržišnih treba biti jedna od prioritetnih mjera.

- Neophodno je unaprijediti studentski život, povećati iznos studentskog kredita, posebno za studente koji studiraju deficitarne studijske programe van zemlje, povećati kapacitete u studentskim domovima, izgradnjom novih ili proširenjem postojećih, i znatno poboljšati uslove u njima - kaže Ivanović.

Podsticanje sistemskog finansiranja lokalnih programa za mlade i otvaranje omladinskih centara, te snažniji društveni angažman mladih zasnovan na univerzalnim vrijednostima pluralističke demokratije i ljudskih prava od krucijalne je važnosti, kao i podsticanje volonterizma kod mladih, kao vid slobodne aktivnosti i do­prinosa zajednici.

- Mi iz Pokreta za promjene smatramo da je kontinurano edukovanje mladih za bezbjedno korišćenje društvenih mreža vrlo važno, kao i sistemski sveobuhvatan pristup rješavanju kompleksnog problema vršnjačkog nasilja.

Naša ideja je i da se osnuje nacionalna agencija za pitanja mladih i fond za mlade, što bi, sigurni smo, značajno unaprijedilo status mladih u društvu - istakla je kandidatkinja za poslanicu PzP-a Sara Ivanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:15