Kandidatkinje za poslanice SNP-DEMOS-za tebe / SNP
05/06/2023 u 17:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SNP: Da ravnopravnost žena bude stvarna, a ne deklarativna

SNP insistira na punoj društvenoj uključenosti žena, kao i na ravnopravnim uslovima prilikom zapošljavanja i ostvarivanja svih drugih ekonomskih i socijalnih prava

U Crnoj Gori postavljen je zakonski okvir za sprečavanje diskriminacije žena, ali se te norme u praksi ne primjenjuju, odnosno izostaje suštinska rodna ravnopravnost, bez koje nema istinske demokratizacije društva i usvajanja evropskih vrijednosti, istakle su kandidatkinje za poslanice SNP-DEMOS-za tebe.

SNP insistira na punoj društvenoj uključenosti žena, kao i na ravnopravnim uslovima prilikom zapošljavanja i ostvarivanja svih drugih ekonomskih i socijalnih prava.

- Iako žene čine 63 odsto populacije sa visokim obrazovanjem, žene istovremeno čine 60 odsto nezaposlenih, a one koje imaju zaposlenje manje su, za isti rad, plaćene od muškaraca. Žene čine većinu stanovništva Crne Gore, ali istovremeno i dalje nedovoljno zastupljene u političkim i ekonomskim procesima donošenja odluka. Upravo taj rodni jaz u stopi zaposlenosti i u platama za isti rad čini žene u Crnoj Gori jednom od najranjivijih grupa na tržištu rada - kandidatkinje za poslanice.

Takođe, ističu, žene u Crnoj Gori, a posebno političarke, uveliko su izložene rastućem govoru mržnje i verbalnom zlostavljanju, koje, nažalost, ne samo da prolazi bez adekvatne kazne, već često i bez bilo kakve javne osude.

- Zato se SNP zalaže za obezbjeđivanje specijalizovanih servisa podrške za žene, uz sistemsko podsticanje adekvatnog učešća žena u političkom, ekonomskom i kulturnom životu naše zemlje.

U tom cilju smatramo neophodnim da se zakonski dodatno definišu obaveze države, ali i poslodavaca prema ženama, kako bi žena mogla da se u potpunosti ostvari u svojoj porodici, profesiji i ukupnoj zajednici. SNP je za stvarnu, a ne deklarativnu rodnu ravnopravost, kako bi napokon promijenili jednostrana shvatanja o ulozi žena u našem društvu. Samo tako možemo ostvariti istinsku rodnu ravnopravnost – ZA TEBE i za Crnu Goru - kandidatkinje za poslanice SNP-DEMOS-za tebe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 00:55