/ - Фото: РТЦГ
25/05/2023 u 16:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ustavni sud odbio žalbe Crnogorske građanske akcije i liste "La casa de papel"

Crnogorska građanska akcija i grupa građana "La casa de papel - kuća od papira" podnijeli su žalbe nakon što je Državna izborna komisija odbila njihove liste za predstojeće parlamentarne izbore, koji će biti održani 11. juna

Ustavni sud odbio je žalbe političke partije Crnogorska građanska akcija i grupe birača "La casa de papel - kuća od papira", ocijenivši da su obje žalbe na rješenje Državne izborne komisije neosnovane - navedeno je u saopštenju ovog suda.

Jednoglasnu odluku, na današnjoj sjednici, donijeli su sudije Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Milorad Gogić, Desanka Lopičić i Momirka Tešić.

Crnogorska građanska akcija i grupa građana "La casa de papel - kuća od papira" podnijeli su žalbe nakon što je Državna izborna komisija odbila njihove liste za predstojeće parlamentarne izbore, koji će biti održani 11. juna.

Državna izborna komisija je odbila izbornu listu CGA uz obrazloženje da im je, nakon vraćanja na doradu, falilo 35 validnih potpisa, dok lista "La casa de papel"  koja, nakon što je vraćena na doradu, nije ispravila nedostatke.

- Ustavni sud je u predmetu U-VII broj 13/23 donio odluku o odbijanju žalbe političke partije Crnogorska građanska akcija, podnosioca izborne liste "CGA- istinom do boljeg društva", izjavljene protiv rješenja Državne izborne komisije br.643/9 od 21. maja 2023. godine, kao neosnovane. Ustavni sud je u predmetu U-VII broj 14/ 23 donio odluku o odbijanju žalbe grupe birača "LA CASA DE PAPEL- KUĆA OD PAPIRA", podnosioca izborne liste "GLASAM ZA SEBE", izjavljene protiv rješenja Državne izborne komisije broj 623/10 od 21. maja 2023. godine, kao neosnovane - navedeno je u saopštenju.

Za predstojeće parlamentarne izbore ukupno je podnijeto 17 izbornih lista, a Državna izborna komisija je prihvatila 15.

DIK je potvrdila izborne liste: „Pravda za sve“ Vladimir Leposavić, Pokret „Preokret“, Pokret za promjene, Savez „Mi možemo za građansku Crnu Goru“, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), SDP Crne Gore, DPS-SD-LPCG-DUA „Zajedno“, Albanski forum, Bošnjačka stranka, Pokret Evropa sad, Savez „Za budućnost Crne Gore“ NSD-DNP-RP, Savez Demokrata i URA, Savez SNP – Demos, Albanska alijansa, Savez Prava Crna Gora – DHS – DSS- SCG – Pokret za Pljevlja.

Državna izborna komisija će sjutra, 26. maja, u staroj zgradi Vlade žrijebanjem utvrditi redosled na zbirnoj izbornoj listi na izborima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore koji će biti održani 11. juna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:38