Branko Radulović / - PORTAL DAN
04/06/2023 u 10:03 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO INTERVJU) Radulović: Moramo izvršiti izbor i reizbor sudija i tužilaca, bez pravde nemamo ništa

To je neophodno jer mi moramo doći do profesionalnih institucija, moramo imati policiju koja će biti obučena, predložili smo specijalni biro za profesionalnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kaže Radulović

Crna Gora ide putem gdje su građani devastirani znanjem, gdje su dosta opijeni populističkim prognozama, predviđanjima i obećanjima, ali mogu vam reći da je naučna zajednica saglasna sa našim predizbornim planom koji je sveobuhvatan, zemlje Evropske unije su takođe saglasne, kontaktirao sam mnoge iz Vlade, nauke, socijalne partnere, i svi su oduševljeni ovim programom. U ovom našem sinopsisu je nešto što je optimalna vrijednost, kazao je prof. dr Branko Radulović, kandidat za poslanika Pokreta za promjene (PzP) „Prvo Crna Gora, reforme za spas zemlje“.

Govoreći o dijelu njihovog programa koji se odnosi na veting u pravosuđu i politici, Radulović je kazao da taj proces zavisi samo od političke volje i znanja.

– Veting program je dio cjelokupnog programa koji nudimo. Kada sam ga pominjao prije dvije godine to rekao premijeru, Dritanu Abazoviću i ministru pravde, oni su, narodski rečeno, zinuli, jer nisu znali ništa o tome. To je jedan od mehanizama kako i na koji način totalitarni, autokratski sistem transformisati da uistinu bude pravna država i da dođemo do funkcionalne demokratije i vladavine prava. Mora se napraviti revizija, selekcija, mi smo za otvaranje tajnih dosijea, jer se ne može doći do tvrdog tla ako nemate pravnu državu i ako nemate reviziju. To je neophodno jer mi moramo doći do profesionalnih institucija, moramo imati policiju koja će biti obučena, predložili smo specijalni biro za profesionalnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Moramo izvršiti izbor i reizbor sudija i tužioca, ali se to kroz veting može paralelno napraviti – kaže Radulović.

Ističe da moramo sve ono što su otimali, nezakonito uzimali fabrike na štetu države, koncesije, vratiti i sa time kvalitetno upravljati.

– Moramo imati i pravednu, i kompezacionu, i svakakvu drugu pravdu da bismo došli do jedne istine i jedne vječite opomene, jer bez pravde i pravne države, ona je uslov svega, ona je uslov i ekonomije, ona je uslov morala, etike, evropskih integracija, svega mogućeg nemate ništa. Ako nemate pravnu državu, ako imate autokratiju, ili partitokratiju kao što je danas, tada vi nemate ništa – kaže Radulović.

Suština vetinga je da ljudi koji su na značajnim državnim funkcijama ne mogu biti povezani sa mafijom i ne može se desiti da neko ko ima hiljadu i po platu ima pozamašnu imovinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 23:12