09/06/2023 u 15:26 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO INTERVJU) Vujović: Sa GP URA nakon izbora neće htjeti ni oni sa kojima je danas u predizbornoj koaliciji

Ovih dana vidimo zloupotrebu državnih institucija, dosadašnji kolacijioni partneri jedni drugu optužuju za najteža kriminalna djela, to nije dobar put za građenje stabilne vlade nakon izbora, kazao je on

Sa Građanskim pokretom URA nakon izbora neće htjeti ni oni koji su danas sa tom partijom u predizbornoj koaliciji, kazao je Ivan Vujović generalni sekretar SDP-a i kandidat za poslanika na listi "SDP za našu kuću".

On je u emisiji "Intervju" veb TV-a portala Dan kazao da ako želimo da napravimo iskorak na putu ka Evropskoj uniji treba iz korijena promijeniti praksu da se zbog političkih poena žrtvuju institucije i evropski put države.

- Važno je ono što radimo, a ne ono što deklarativno zagovaramo. Ovih dana vidimo zloupotrebu državnih institucija, dosadašnji kolacijioni partneri jedni drugu optužuju za najteža kriminalna djela, to nije dobar put za građenje stabilne vlade nakon izbora. Mi smo imali sigurno pogrešnih procjena, ali smo uvijek ostavljali utisak ozbiljne partije. Sve ovo što se dešava ovih dana, ovo sluđivanje građana, je antipreporuka za naš evropski put- poručio je Vujović.

On je ocijenio da je stabilna Vlada nakon izbora poželjan scenario, ali napominje da se ta stabilnost ne ogleda u broju poslanika koji će tu Vladu podržati već u samom profilu tih političkih subjekata. 

- Taj profil mora biti evropski. Mi jesmo za evropsku Vladu i možemo biti dio samo takve Vlade, koja neće otvarati teme koje su apsolvirane, koja neće preispitivati vanjsku politiku koja je zacrtana i definisana i koji neće problematizovati sve ono što su ustavne vrijednosti države. Vidimo da se otvaraju teme oko Kosova, državnih simbola, odnosa prema NATO-u, mislim da je to nepotrebno i štetno. Ne vidimo sebe u takvim neprincipijelnim savezima. Vlada neće biti stabilna i ako je čini 60 poslanika, ako je pet- deset poslanika na nakim pozicijama koje mogu da se definišu kao proevropske, a koje su suštinski antievropske. Sličan slučaj je bio sa manjinskom Vladom. Neki subjekti koji imaju proevropski bekgraund, kao što je URA, vodila je politiku koja nije bila na tragu našeg evropskog puta- kazao je Vujović. Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije, Vujović je ocijenio da su na tom polju napravljeni određeni pomaci.

- Mislim da je to zbog promjena u tužilaštvu i to treba pozdraviti. Neka krenu od nas, neka provjere sve, mi smo apsolutno čisti. Može neko da se saglasi ili ne sa našom politikom, ali nismo umiješani u koruptivne radnje i to smatramo za našu pednost. Očekujem da se rad na suzbijanju kriminala intenzivira, mi ćemo na tome snažno insisitirati. Partije ne treba da se miješaju i prisvajaju neopravdano rad nadležnih tužilačkih organa, kao što to radi premijer Dritana Abazović- kazao je Vujović.

Smatra da je Cetinje, gdje SDP vrši vlast sa grupama građana, dobar primjer kako treba sprovoditi politiku kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

On je rekao da SDP sprovodi svoju politiku kako na lokalnom, tako i državnom nivou, pa tako na cetinju gdje čine vlast sa starom gardom, kako kaže dobar primjer kako treba sprovoditi vlast i na državnom nivou.

Komentarišići inauguraciju predsjednika Jakova Milatovića, Vujović je ponovio da je ona trebala biti upriličena na Cetinju.

- To je skandalozan čin, ne vidim razlog zašto se to desilo. Prijestonicu je u tom dijelu trebalo uvažiti, to što je neko prijetio protestima nije razlog da se Cetinje izbjegava.U demokratskom društvu, protesti ne mogu biti razlog za rušenje jedne tradicije- zaključio je Vujović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. septembar 2023 05:46