07/06/2023 u 10:02 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO INTERVJU) Živković: Dok su priželjkivali podjele u DPS-u, rasformirao se veliki broj saveza

Ako je zbog nečega ljekovito da pređete u opoziciju, to je onda da uočite svoje greške i da te greške i mane ispravljate u narednom vremenskom periodu. Promijenila se nova politička ponuda naše koalicije, jer radi se o ljudima koji su od skoro na političkoj sceni, kazao je Živković

Našu koaliciju od ostalih razlikuju nas ozbiljnost i odgovornost. Svi su imali prilike da vide kaku su za dvije i po godine povjerenje izgubile dvije vlade u crnogorskom parlamentu. Nakon 30. avgusta mogli ste da vidite jedan krug obmana, kvalifikacija, diskvalifikacija, različitih epiteta koje su politički akteri na političkoj sceni slali jedni drugima, prevashodno oni koji su bili unutar struktura vlasti, kazao je Danijel Živković, nosilac liste „Zajedno, za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković“.

– Dok smo bili vlast, dok smo vršili društvenopolitičku odgovornost nije se moglo desiti nešto poput onoga što smo imali prilike da vidimo prethodne dvije i po godine, to je jedno. Drugo, naša koalicija se zove „Zajedno“. Kao što vidite mi smo se opet okupili zajedno, jer se radi o politikama i partijama koje baštine iste vrijednosti. Na drugoj strani imate prilike da vidite da veliki broj saveza polako nestaje, odnosno dolazi do rasformiranja velikih saveza ili velikih partija, jer često su oni priželjkivali da dođe do podjela i u Demokratskoj partiji socijalista ili u nekoj od partija koje su naše koalicione. I imali ste prilike da to slušate prethodnih 20 godina – kaže Živković.

Do toga, kako navodi, nije došlo, već su se naprotiv okupili zajedno, jer su jednako snosili odgovornost kao vlast a isto tako i kao opozicija.

Ističe da se promijenilo to što su se desile promjene 30. avgusta i da su iz opozicije uočili neke greške poke su postojale u njihovoj politici, bez ikakve dileme.

– Ako je zbog nečega ljekovito da pređete u opoziciju, to je onda da uočite svoje greške i da te greške i mane ispravljate u narednom vremenskom periodu. Takođe se promijenila nova politička ponuda naše koalicije, jer vidite da se radi o ljudima koji su od skoro na političkoj sceni, mislim na posljednjih nekoliko godina. Radi se o ljudima koji su doktori nauka, profesori na univerzitetu, radi se o 12 magistara, o poljoprivrednicima, privrednicima, mladim ljudima. Preko 40 odsto je žena na našoj listi – navodi Živković.

Ističe da se radi o jednoj novoj političkoj ponudi građanima Crne Gore, a građani su tu da sami prosude na ovim izborima.

– Neka uporede našu listu sa listama drugih političkih partija i neka oni sami na kraju donesu sud, ali ja tvrdim da je ova ponuda najsuperiornija u odnosu na druge. Takođe, promijenio se i naš izborni program. On je vrlo sadržajan, koncipiran na 50, 60 strana. U njemu je upisano ono što želimo da ostvarimo u naredne četiri godine. Program je obiman upravo kako bismo našim građanima objasnili kako bismo građanima objasnili kako želimo da dođemo do naših ciljeva – istakao je Živković.

Ističe da je interesantna teza oko 30 godina koju mnogi pominju. Devedestih godina ovdje, navodi Živković, nije bio ambijent u kom se moglo nešto stvarati i graditi.

– Ovdje je bio ambijent u kom je trebalo sačuvati mir, sačuvati mudru glavu kako da se izbjegne ono što se dešavalo u zemljama regiona. Ja mislim da smo mi uspjeli u tome kao politika, to je prvo. Drugo se odnosi na politiku promjene državnog i društvenog statusa, znate sami šta je bilo 2003. godine od Beogradskog sporazuma do obnove nezavisnosti. Od 21, maja 2006. godine teče etapa crnogorskog razvoja. Mi nismo obnovili državnost reda radi, nego smo se odlučili za evroatlantski sistem vrijednosti, kada smo postigli veoma značajne napretke u spoljnopolitičkom kursu. Jedan je bio članstvo u NATO i članstvo Crne Gore u Evropsku uniju. Što se tiče EU nemamo dileme na političkoj sceni. Mi smo ta pregovaračka pitanja otvorili, tri  privremeno zatvorili i bavili se razvojem Crne Gore - istakao je Živković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:36