/ foto: RADOJE BURZAN
13/03/2023 u 11:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vuksanović Stanković tvrdi da je Crna Gora ugrožena: Neki kandidati se lažno predstavljaju

Mi drugu državu nemamo i ovu moramo braniti svim snagama, kazala je ona

Crna Gora je unižena i ugrožena i to treba jasno reći, ne treba zbog toga da iskazujemo strah, nego moramo hrabro da iskoračimo i pokažemo spremnost da je branimo, poručila je kandidatknja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković na konvenciji u Bijelom Polju.

- Građanska dužnost nam nalaže da uvijek branimo one koji su ugroženi. Tako je SDP stao uz Bošnjake, Albance i Hrvate kada su 90-tih bili ugroženi. Tada je naša dužnost i emocija bila da odbranimo naše sugrađane. I danas, nažalost, ponovo je na sceni slična politika koja naše brojčano manje narode više posmatra kao strano tijelo nego kao neodvojivi i vitalni dio Crne Gore. Ono što je, ipak, danas poseban fokus ove politike je negiranje Crnogorki i Crnogoraca, nacionalnih, vjerskih i kulturnih prava crnogorskog naroda - kazala je ona. 

Poručila je da "oni koji ugrožavaju imaju neku drugu matičnu državu, i žele da podvedu Crnu Goru pod svoje tuđe nacionalne i strateške interese".

- Mi drugu državu nemamo i ovu moramo braniti svim snagama - kazala je  Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, na ovim predsjedničkim izborima neki kandidati se lažno predstavljaju kao građanski kandidati.

- Lako je dokazati da oni to nijesu. Ne možete biti građanski kandidati i istovremeno svoju politiku temeljiti na onoj negativnoj tradiciji SPC i političkim aspiracijama koje ona ima. Ne možete biti građanski kandidat, a da ispunjavate planove nacionalističkih krugova Srbije i želje njenih autoritarnih i antidemokratskih lidera Vučića i Vulina. Ne možete biti građanski kandidat, a da istovremeno jednako ne branite interese svih građana, već su vam oni jedne nacije i vjere bliži od onih drugih. Nekome može zvučati možda i neskromno, ali s punim uvjerenjem tvrdim - ja sam jedini kandidat koja je predstavnik autentičnih građanskih snaga - dodala je ona. 

Obećala je da će se sa više solidarnosti i sa više pažnje baviti onima koji su zapostavljeni, ugroženi diskrimisani, ženama, licima sa invaliditetom, LGBT populaciji, djeci, mladima, starima i napuštenima.

- Predsjednik nema moć da donosi vladine politike i zakone, ali ima mogućnost da ukaže na nepravdu. Ja želim da budem takva Predsjednica. Ima Predsjednik mogućnost više i iskrenije, sa više brige i ljubavi u srcu ukaže na probleme sjevera. Prvenstveno na bolnu činjenicu da ovdje mnoge naše porodice i naše kuće opustješe. Hiljade mladih ljudi odlazi u južne gradove, odlazi u inostranstvo za poslom i boljim životom. To se mora zaustaviti, a to se možem zaustaviti samo usmjeravanjem državnog kapitala i investicija prema sjeveru. Brigom prema infrastrukturi, privredi i radnim mjestima ovdje - zaključila je Vuksanović Stanković. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:03