/ Nikola Zirojević - SD
26/05/2023 u 11:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zirojević: Izjava Milatovića opasna, nema igranja sa državnim simbolima

Pogrešno ste shvatili demokratiju, gospodine Milatoviću, istakao je Zirojević

Portparol SDCG i kandidat za poslanika na listi “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada”, Nikola Zirojević saopštio je da je svaki početak težak, pa tako želi da vjeruje da je nepromišljena i opasna izjava predsjednika države rezultat njegovog nesnalaženja na novom poslu, a ne loše namjere i najave slijeđenja politike nekadašnjeg DF-a.

- No, nažalost, ovo nije prvi gest kojim Milatović iskazuje svoje saglasje sa retrogradnim idejama Nove srpske demokratije i poslanice koja odnos prema državi demonstrira neustajanjem na himnu. Zato smatram da je predsjednika Milatovića neophodno dobronamjerno upozoriti - nema igranja sa državnim simbolima Crne Gore! Elementarno je netačno da su državni simboli rezultat nedovoljne inkluzivnosti jer je crnogorski Ustav usvojen glasovima 55 poslanika u Skupštini. To je gotovo 68% od ukupnog broja poslanika. Ako stvari postavimo tako, to je znatno više nego procenat glasova koji je Milatović osvojio, pa bismo istom logikom mogli kazati da je moguće preispitati i samog Predsjednika Crne Gore i, ukoliko nam se on ne sviđa, postaviti nekog drugog koji nam više odgovara- naveo je Zirojević.

Poručuje: "Pogrešno ste shvatili demokratiju, gospodine Milatoviću. Nije sve moguće preispitati. Nije moguće preispitati, recimo, pravo žene da bira i da bude izabrana, nije moguće preispitati slobodu kretanja (koja je takođe Ustavna kategorija), nije moguće preispitati mnogo toga jer biste, na taj način, od demokratije napravili anarhiju".

- E isto tako nije moguće mijenjati državne simbole samo zato što se oni ne dopadaju Jeleni Božović ili Jakovu Milatoviću.  Gospodine Milatoviću, da demokratija ne bi postala anarhija, ona osim prava koja nam garantuje, podrazumijeva i neke obaveze. Jedna od tih obaveza je i poštovanje zakona i Ustavnog poretka države u kojoj živimo. Bez obzira da li se radilo o nekom građaninu koji je zaposlen u državnoj administraciji, banci, da li se radilo o automehaničaru ili frizeru, ili se, u konačnom, radilo o Predsjedniku Crne Gore, tu obavezu imamo svi- naveo je Zirojević.

Kako je istakao: "Poštujte Ustav i zakone, Predsjedniče države. Poštujte zastavu koju, kao prvi čovjek ove države, reprezentujete unutar i van Crne Gore. Poštujte himnu kojom je započeta sjednica na kojoj ste inaugurisani. Samo tako možete biti demokratski predsjednik, kakvim se želite predstaviti".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:09