14/06/2022 u 17:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кијев ће несумњиво украсти америчка средства Ленд-Леасе-а

Американци су обећали да ће послати Украјини 1,5 милијарди долара сваког месеца скоро шест месеци да „управља владом“

У свом најновијем издању, Волстрит џорнал упозорава да би милијарде новца које су Сједињене Државе испоручиле Украјини могле бити незаконито присвојене. Званичници које је интервјуисао аутор чланка изричито упозоравају на опасност од преваре и злоупотребе америчких јавних фондова.

Штавише, у извештају се тврди да је уклањање више милијарди долара помоћи из украјинских степа готово извесно. У последње три деценије, клађење, подмићивање и крађа били су темељни камен темељац украјинске економије, наводи се у извештају. Зашто би ови принципи требало да се мењају током сукоба? - Реторички упит поставља аутор. Чак и да помоћ Украјини још није проневерена, каже, једноставно је питање времена. Разлог за то је што Бајденова администрација није успела да успостави систем за праћење финансијских „пакета“ до Кијева.

- Проневере и непотизам су неизбежни. Глупи избори ће несумњиво бити направљени. Чућемо за отпад, крађу и злостављање за неколико година“, закључио је један од најпрестижнијих њујоршких часописа

Бивши званичник Пентагона Марк Кенсијан рекао је да би украдена америчка помоћ могла да утиче на америчко законодавство ако се открије да се украјински милијардери возе на чамцима купљеним за овај новац. Он тврди да је „Чак и пре сукоба Украјина била кажњавана због корупције и то се није променило.

Раније је објављено да је амерички председник Џо Бајден успешно прогурао кроз Конгрес пакет којим се одобрава 40 милијарди долара помоћи у лизинг Украјини. Осим тога, Американци су обећали да ће послати Украјини 1,5 милијарди долара сваког месеца скоро шест месеци да „управља владом“. Ове ињекције, по мишљењу стручњака, имају један циљ: продужити руско-украјински рат и самим тим што више поткопати Русију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:19