/ dana rahiva
11/11/2023 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti

Nagradni fond je najveći do sada, i to: prva nagrada 100.000 eura, druga 50.000, treća 26.000 eura. Obezbijedjena su i tri otkupa od po osam hiljada eura

Ministarstvo, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine raspisalo je međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta Muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima u funkciji kulture. Nagradni fond je najveći do sada, i to: prva nagrada 100.000 eura, druga 50.000, treća 26.000 eura. Obezbijeđena su i tri otkupa od po osam hiljada eura.

Lokacija se nalazi na prostoru nekadašnje kasarne Morača i zauzima centralnu poziciju u Glavnom gradu. Stoga je od izuzetnog značaja valorizacija ovog prostora kroz uspostavljanje novih prostornih sadržaja i kreiranje zone koja će postati kulturni centar grada.

- Cilj Konkursa je odabir konkursnog rješenja koje će dati najkvalitetnije prijedloge za urbanističko rješenje prostora sa idejnim arhitektonskim rješenjem muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja, kuće arhitekture i parka kulture i umjetnosti. Druge sadržaje u funkciji kulture treba urbanistički razraditi i dati koncept arhitektonskog oblikovanja. Takođe, od učesnika se očekuje da ponude rješenje koje će reprezentativnošću, oblikovnošću i materijalizacijom, doprinijeti promjeni vizuelnog identiteta kako užeg, tako i šireg gradskog jezgra. Konkurs je otvoren od petka, 10. novembra 2023. godine. Rok za predaju radova je 23:59h četvrtak, 15. februar 2024. godine. Rezultati konkursa biće objavljeni do utorka 26. marta 2024. godine- navodi se u saopštenju.

Pozvani učesnici su Sou Fujimoto, Junya Ishigami, Diller scofidio + renfro, Snohetta i Henning Larsen.

- Članovi konkursnog žirija su glavni državni arhitekta Vladan Stevović (predsjednik žirija, Vladislav Šćepanović, direktor Muzeja savremene umjetnosti, Dominique Perrault - Dominique Perrault Architecture, Odile Decq - Studio Odile Decq, Maurizio Meossi - Zaha Hadid Architects, Robert Schmit - White Arkitekter i Mike Wood - studio ARUP - navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 22:38