/ FOTO: Ivan Petrović Ipe
18/12/2023 u 12:03 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Laković Danijela i Dušan: Ne poznajemo Jovanića, nismo pripadnici kriminalne organizacije, pošteno smo radili

Danijela i Dušan Laković su iznosili odbranu i time je završeno saslušanje optuženih. Na narednom ročištu, koje je zakazano za 27.12.2023., počinje saslušanje svjedoka

Pred podgoričkim Višim sudom danas je nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću i 11 optuženih. Postupak vodi sudija Zoran Radović, optužnicu zastupa specijalni državni tužilac Zoran Vučinić.

Danijela i Dušan Laković su iznosili odbranu i time je završeno saslušanje optuženih. Na narednom ročištu, koje je zakazano za 27.12.2023., počinje saslušanje svjedoka.

Danijela i Dušan Laković su negirali navode optužnice i naglasili da nisu članovi kriminalne organizacije i da ne poznaju Blaža Jovanića i nikog od ostalih optuženih. Detaljno su govorili o otvaranju firme koja se bavila oglašavanjem stečajnih postupaka.

Danijela Laković je u iskazu pred sudom ostala u bitnom pri nonome što je navela i u SDT 12.5.2022. Ona je govorila o otvaranju firme koja se bavila oglašavanjem stečajnih postupaka i saradnji sa Privrednim sudom povodom toga. Kazala je da su se ona i muž  trudili da zarade i da su sve radili legalno. I njen suprug Duđan Laković je to potvrdio.

- Ne priznajejm da sam član kriminalne organizacije, ne poznajem Blaža Jovanića i druge. Ovo za šta me SDT tereti mi je totalno nenormalno. Smatram da je ovo velika nepravda - naglasila je ona.

Laković je govorila povodom okolnosti vezano za pomenutu firmu koju su ona i njen muž Dušan Laković  otovorili.

Ona je navela da joj je suprug rekao da mu je drug predložio, dao ideju, da otvori firmu koja se bavi oglašavanjem stečajnih postupaka. Kazala je da on njoj nije tada pomenuo ime tog druga. 

I ona i njen muž Dušan Laković  su naveli da je cijena oglašavanja na njihovom sajtu bila 255 eura mjesečno. Kazali su da je oglas ostajao i duže od mejsec dana, čak i do pola godine i da za to nije bila naknadna uplata niti je tražena. Naveli su  da su flajere ostavljali povodom tog sajta i u Privredni sud i u bankama...na više mejsta.

- Ja sam se raspitao, cijene oglasa u novinama su oko 300 eura dnevno, a kod nas je 255 bilo na mjesečnom nivou -  kazao je Laković.

Povodom razlike u iskazu pred SDT i od danas, Danijela Laković je ukazala da prvo nije znala da je Boro Jovanić drug koji je njenom mužu dao ideju za pokretanje posla i koji je išao sa njim za Njemačku i precizirala da je to kasnije saznala.

-Istina je da je 2016. pošao da kupi auto. 2019. mi je rekao da je bio sa Borom Jovanićem. I u slučaju otvaranja firme isto je tako. Rekao mi je to kada su nas zvali iz policije -  pojasnila je ona.

To je i u svom iskazu potvrdio i njen suprug  Dušan Laković.

Laković je kazala da je Jovanića vidjela kada je išla u Privredni sud, prilikom zaključavanja memoranduma o saradnji i tokom zaključivanja aneksa tog memoranduma.

-Nije mi jasno zašto sam na optuženičkoj klupi. Ta činjenica mi stvara neprijatnosti. Ner smatram se krivom - kazala je Danijela Laković.

Dušan Laković je kazao da ne priznaje ono što mu SDT stavlja na teret i  da ne poznaje Jovanića.

- Mi smo imali firmu koja je trebala da se bavi prodajom ribe. Nismo uspjeli. Ugasili smo firmu na način da možemo opet da je aktiviramo. Bora Jovanića sam upoznao odavno, kada sam radio u automehaničarskoj radionici. Teško smo živjeli i tražili smo posao.  Poznajemo se iz tog servisa on i ja. Ja i braća, smo kao klinci počeli da radimo tu, od 1998. je radionica počela sa radom, još kao đeca smo počeli...u žargonu su govorili  da vode auto "kod đece". Tu su skoro svi dovozili automobile, i iz banaka, sudova, ne samo iz Privrednog suda, nego i iz drugih. Pola grada poznajem tako. Sa Borom, kad bi dovezao automobil "Prve banke", znao bih da sjednem i popijem kafu.  Nismo razgovarali o privatnim stvarima. On mi je dao ideju da otvorilm firmu za oglašavanje stečajnih postupaka. Tada je on u Carinu -  pojasnio je Dušan Laković.

On je na pitanje pojasnio da je kupio nekoliko različitih domena za sajt koji se bavio oglašavanjem stečajnih postupaka i da je angažovao firmu koja je to održavala.

- Iz zahvalnosti sam kupio vozilo pasat za Bora Jovanića.  Da sam imao keš, kupio bih ga za keš. Međutim nisam, pa sam ga uzeo na račun firme. On je zatim prodat, ja sam platio dvije rate, treću nisam jer nisam imao novca. Insistirao sam da se auto miče sa firme jer su dolazile kazne. Zvao sam Bora da zove kupca da plati treću ratu, bile su tri rate od po oko 4000 eura -  pojašnjava optuženi.

Na narednom ročištu planirano je da počne postupak saslušanja svjedoka.

Podsjećamo, Jovaniću se sudi za optužbe da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompanija za značajne iznose. 

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Dejana Golubovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security" pa  "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:58