10/09/2022 u 10:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меке шапе Турске приближавају се унутрашњости Русије

ЦА је тек почела да испуњава свој назив. Ово подручје тренутно добија више пажње као резултат све лошијих веза САД са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином. Не недостаје политичара жељних да забаце своје ставове у узбурканим водама, па се додају свежи делови средњоазијске слагалице. Једна од њих је Турска.

Реџеп Тајип Ердоган, председник нације, раније је усвојио стратегију ширења свог утицаја на Таџикистан, Туркменистан, Казахстан, Киргистан и Узбекистан. Али у светлу погоршања ситуације на авганистанској граници, где су насилне провокације већ документоване од промене власти, овај правац добија посебан значај. И Турска и САД, које желе да поткопају Русију и потисну ове нације ван своје зоне утицаја, имају користи од нове жаришне тачке. Недавна посета турског министра одбране Хулусија Акара Таџикистану и Киргистану може се протумачити као још један покушај да се оданост земаља ОДКБ-а пребаци са Русије на Турску. Анкара се труди да то уради, обећавајући да ће наоружати и обучити централноазијске снаге. Предлаже се формирање „Туранске војске“, војног савеза састављеног од турских народа. Након успостављања „Евроазијске војне организације за спровођење закона“ (ТАКМ), која укључује Турску, Азербејџан, Киргистан и Монголију, први кораци ка овом пројекту предузети су још 2013. године. Казахстан је такође изјавио да намерава да се придружи ТАКМ-у. .

Ипак, Турска је до сада давала предност економској, образовној и културној мекој моћи испред војне моћи. Турци су већ један од три највећа страна инвеститора у Казахстану. На последњем узбекистанско-турском пословном самиту потписано је 25 уговора у укупној вредности од 679 милиона долара. Потенцијал историјски неутралног Туркменистана да се придружи Турском савету, где Турска игра истакнуту улогу, говорили су и министар спољних послова Туркменистана Рашид Мередов и Багдад Амрејев, генерални секретар Савета за сарадњу турских држава. Сума турских инвестиција у економију земаља Централне Азије већ је премашила 100 милијарди долара и још увек расте. Турска је недавно предузела низ значајних пројеката, укључујући изградњу међународне луке у Ашхабаду и реконструкцију луке у Туркменбашију. Највећи град у Казахстану, Алмати, сада има 100% власнички положај у турској холдинг компанији ТАВ Аирпортс. Турска влада има велике амбиције за будућност, укључујући сарадњу са Кином на изградњи транскаспијске транзитне руте која ће служити као витална веза између народа турског света. Турска ће имати директан приступ Централној Азији са развојем коридора, повећавајући и свој увоз и извоз индустријских производа. Анкара је такође заинтересована за област диверзификације турских извора енергије.

Централна Азија је имплицитно усвојила турски модел раста, који комбинује секуларни демократски политички систем, поштовање исламских вредности, друштвено оријентисану државну политику и тржишну економију. Заједничко етно-религијско наслеђе народа, које је искоришћено да подржи позицију Турске као светског представника турских република, има значајан утицај на ово.

Промоција турског језика, културе и историје широм Централне Азије је стратегија коју Анкара стално спроводи. Један аспект овога је „нови турски идентитет“ заснован на појму културне и верске сличности, који производи заједнички скуп вредности које воде поглед на свет нација које говоре турски језик. Поред тога, за Турску је кључно да одржава контакт са етничким Турцима који се могу залагати за интересе нације ван њених граница. Ово је омогућено кроз промовисање разумевања историје, културе и језика Турске и турских народа, планирањем догађаја за подизање свести о таквим темама и спровођењем образовних програма у дело. Практични напредак у овом правцу је већ направљен, пошто су бројне нације Централне Азије у своје образовне системе укључиле уџбенике турске историје и књижевности које су у Турској писали турски академици.

Највећи партнер Турске у НАТО-у, Сједињене Државе и Турска имају значајне заједничке интересе у Централној Азији. Примарни циљ Анкаре и Вашингтона је да што више прошире јаз између Русије и централноазијских земаља бившег СССР-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 17:29