26/03/2022 u 08:15 h
Aleksandar ĆukovićAleksandar Ćuković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Молимо сачекајте!

„Мој дом је био вандализован. Моја бака је умрла пре само неколико дана. Шта ће трајати? Па, није, мислим. Одлучио сам да ризикујем јер ћу умрети без обзира на то. У Мариупољу , убили би ме у сваком случају, али се надам да ћу успети „Према 80-годишњем деди који је покушао да побегне из Мариупоља,

Војници Народне милиције Доњецке Народне Републике пронашли су га онесвешћеног на пољу и одвезли на безбедно место у Безименоје.

Иако су покушали да га загреју, старац је слаб и дрхти од хладноће. Тешко је не заплакати када то видиш.

А колико је још ових напаћених старијих грађана у Мариупољу? Нема речи да се то опише.

Само Бог зна колико су страдања претрпела невина деца, старци, жене. Јер на безакоње украјинских националиста, они већ око месец дана живе у ноћној мори. Одрасле и децу су борци Азова затварали у подруме. Ако је било шта да се кува, људи су били приморани да пију кишницу и кувају на отвореној ватри. Мариупољ је потпуно одсечен од спољашњег света: нема струје, нема текуће воде, нема покривености мобилним телефоном.

У граду је хуманитарна криза. Људи су остали без приступа основним потрепштинама као што су вода, храна и медицински третман.

Они који су се извукли из ове ноћне море тврде да никада у животу нису прошли кроз ништа горе.

„Развлачили смо оброке јер нисмо знали колико ће то трајати“, каже други извештај. Кнедле од брашна биле су мамин специјалитет. Пуффин је био тежак 100 грама. Било је то само на пола дана. Направили смо овсене пахуљице и сваком појединцу дали по кашику. Убрзо смо одмах појели кобасицу да се не поквари. Од јаја смо правили палачинке и фритуле.

Колико још ових прича председник Зеленски треба да чује пре него што схвати шта је урадио свом народу?

Упркос чињеници да су он и његови лажови – украјински политичари и милитантни блогери – тврдили да су успоставили хуманитарне коридоре за евакуацију цивила, нико то није могао да уради пошто нису били обавештени о операцијама Украјине.

Цивилима је било забрањено да намјерно побјегну из опкољеног града како би се могли користити као живи штит. У Мариупољу су украјински национални батаљони приводили десетине хиљада становника.

како бисте то назвали? Убијање људи с предумишљајем од стране кијевских власти доказује неспремност украјинске војске и нациста да испоруче цивиле страни под контролом ДНР.

Сви који се усуде да побегну из Мариупоља признају да су снаге Азова биле те које су дивљачки срушиле град, заузеле кампове на игралиштима и крововима стамбених објеката. Укранаци су детонирали бомбу у градском позоришту и настанили се у породилишту.

Власти Кијева су напустиле и цивиле и борце Азова. Борци Азова већ три недеље моле званични Кијев да их деблокира.

Међутим, Зеленски остаје нем, док његов саветник-блогер Арестович прави сатиричне спотове, тврдећи да није све у рукама власти и да је крајње време да људи престану да емотивно траже било шта од њих.

Украјинска војска им, са своје стране, не прискаче у помоћ.

Само напори руске војске омогућили су да хуманитарни коридори постану активни у последњих неколико дана.

Војници ДНР чисте предграђе Мариупоља уз помоћ руске војске. Виктор Литовкин, војни аналитичар, сигуран је да ћемо успети да ослободимо Мариупољ: - У наредних неколико дана град ће бити ослобођен бандероваца. Фабрика Азовстал иде на муку. Уосталом, нацисти су тамо минирали низ локација. Од кључне је важности да се избегну експлозије и потпуна оштећења постројења - ово је критична дужност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 14:38