Kafa s cimetom / -SHUTTERSTOCK
10/11/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dijetetičar Šeri Berger otkriva koja dva začina možete dodati kafi da biste ubrzali metabolizam

Sve popularniji "zaslađivači" kafe

Malo je onih koji novi dan ne počinju sa šoljicom tople kafom. Kakvu god da volite, bilo s mlijekom ili bez, kuvanu ili estreso, zaslađenu ili gorku, ovaj topli napitak daje tijelu pokretačku energiju. Dokazano je da obogaćen sa dva začina može poboljšati ukus, ali i  potencijalno ubrzati vaš metabolizam.

Registrovani dijetetičar Šeri Berger otkrila je koja su to dva začina koja možete da dodate kafi. Naime, riječ je o cimetu i kurkumi, to su dva začina koja možete da dodate u kafu kako biste poboljšali metabolizam i poboljšali svoj omiljeni jutarnji napitak.

Cimet

Cimet, poznat po svom toplom i slatkom ukusu, je svestrani začin koji se našao u mnogim šoljicama za kafu širom svijeta. Njegove aromatične i blago začinjene note mogu poboljšati ukus vašeg jutarnjeg napitka. Pored svoje kulinarske privlačnosti, vjeruje se i da cimet ima potencijalnu vezu sa bržim metabolizmom.

- Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osjetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i opšte zdravlje - kaže Berger.

Veoma je važna ulogu cimeta kada je u pitanju metabolizam.

- Cimet može da pomogne u povećanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može da poboljša osetljivost na insulin, omogućavajući tijelu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može smanjiti vjerovatnoću skladištenja masti i promovisati upotrebu glukoze za energiju. Pored toga, cimet može imati termogeni efekat, što znači da može malo povećati vašu stopu metabolizma povećavajući proizvodnju toplote u tijelu nakon konzumiranja - ističe Begner.

Kurkuma

Kurkuma, sa svojim zemljanim i blagim biber ukusom, je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa i potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako nije tradicionalni pratilac kafe, neki pojedinci su počeli da dodaju kurkumu u svoju kafu, stvarajući time specifičan ukus.

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u jačanju metabolizma.

- Kurkuma sadrži ključno jedinjenje, kurkumin, koje je povezano sa poboljšanim obimom struka, tjelesnom masom - zaključila je Begner, a prenosi B92.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:51