Djeca uspješnija kad uče sa tatom / -SHUTTERSTOCK
29/09/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ISTRAŽIVAČI TVRDE: Djeca kojoj očevi redovno čitaju postižu bolji uspjeh u školi

Čitanje, igranje, pričanje priča, pjevanje… su aktivnosti kojima očevi treba da se bave sa djecom do polaska u školu kako bi klinci kasnije bili što bolji đaci, pokazalo novo istraživanje

University of Leeds vodio je istraživanje o uticaju angažovanosti očeva u odrastanju djece i došao do rezultata da mališani postižu bolji uspjeh u školi ako očevi redovno rade sa njima. Naime, studija je pokazala da očevi mogu svojoj djeci da obezbijedi prednost u obrazovanju u osnovnoj školi čitajući, crtajući i igrajući se sa njima.

Bolji uspeh u školi zavisi od vremena i aktivnosti provedenog sa ocem

Istraživanje naučnika sa University of Leeds pokazalo je da djeca napreduju u osnovnoj školi ako njihovi očevi redovno provode vrijeme sa njima u interaktivnim aktivnostima kao što su čitanje, igranje, pričanje priča, crtanje i pjevanje. Analizirajući rezultate testova u osnovnim školama za petogodišnjake i sedmogodišnjake, istraživači su koristili reprezentativni uzorak od skoro 5.000 domaćinstava u kojima žive majke, očevi i djeca rođena od 2000. godine u Velikoj Beitaniji.

Prema istraživanju, očevi koji su redovno crtali, igrali se i čitali sa svojim trogodišnjacima pomogli su djeci da bolje uče u školi do pete godine. Očevi, koji su bili uključeni u trenutku kada je dijete imalo 5 godina takođe su pomogli da se poboljšaju rezultati u procjenama ključnih faza sedmogodišnjaka.

image

Majke imaju više uticaja na emocionalno i socijalno ponašanje djece
 

-SHUTTERSTOCK

Majke imaju više uticaja na emocionalno i socijalno ponašanje djece

– Majke i dalje imaju i obično preuzimaju primarnu ulogu negovatelja i stoga i najviše brinu o djeci, ali, ako se i očevi aktivno angažuju u brizi, značajno se povećava vjerovatnoću da djeca dobiju bolje ocjene u osnovnoj školi. Zbog toga je podsticanje i podrška očevima da dijele brigu o djeci sa majkom, od najranije faze u životu djeteta, veoma važno – ističe dr Helen Norman, naučni saradnik na Leeds University Business School, koja je vodila istraživanje.

Učešće očeva pozitivno je uticalo na školski uspjeh njihove djece bez obzira na pol, etničku pripadnost, starost u školskoj godini i prihode domaćinstva, navodi se u izvještaju. Bilo je različitih efekata kada su mame i tate učestvovali u istim aktivnostima. Podaci su pokazali da su mame imale više uticaja na emocionalno i socijalno ponašanje male djece nego na obrazovna postignuća. Istraživači preporučuju da tate svake nedelje izdvoje što više vremena za interaktivne aktivnosti sa djecom. Za zaposlene tate, na primjer, čak i samo 10 minuta dnevno može da ima obrazovne koristi.

image

Roditelji uključeni u učenje

-SHUTTERSTOCK

Način na koje vrtići i škole uključuju roditelje ključan za bolji uspjeh u školi

Ova studija pokazuje da čak i male promjene u onome što rade očevi, kao i u načinu na koji škole i vrtići sarađuju sa roditeljima, mogu da imaju trajan uticaj na učenje djece. Takođe, istraživači ističu da je ključno da očevi budu angažovani u radu sa djecom od malih nogu.

Dr Jeremy Davies, šef odjeljenja za uticaj i komunikacije na Institutu za očinstvo (Fatherhood Institute) i jedan od učesnika istraživanja navodi da je analiza pokazala da očevi imaju važan, direktan uticaj na učenje svoje djece.

– Trebalo bi da to prepoznamo i aktivno pronalazimo načine da se podrži strategija da tate odigraju svoju ulogu, a ne samo majke – smatra dr Davies podsjećajući da studija pokazuje da čak i male promjene u onome što rade očevi, i u načinu na koji škole i vrtići rade sa roditeljima, mogu da imaju trajan uticaj na učenje djece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 18:35