/ -SHUTTERSTOCK
14/03/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ovo je pet najzdravijih ulja za kuvanje

Nisu sva ulja jednaka, neka su bolja na visokoj temperaturi, dok druga blistaju u prelivima za salatu

Jestivo ulje je osnovna namirnica koja se koristi u pripremi bezbroj recepata. Bilo da dinstate povrće, marinirate meso ili pečete kolače, velike su šanse da posežete za flašom ulja. Zavirite u svoju ostavu i vjerovatno ćete pronaći niz opcija koje su vam na raspolaganju. Međutim, nisu sva ulja jednaka, neka su bolja na visokoj temperaturi, dok druga blistaju u prelivima za salatu.

Recept nije jedina stvar koja određuje koje ulje treba da koristite, ulja imaju različite hranljive sastojke, što igra drugu ulogu u izboru. Uprkos sličnom kalorijskom sadržaju (oko 120 kalorija po kašiki), ulja za kuvanje razlikuju se po sastavu hranljivih materija, posebno po sastavu masti. Dok neki imaju veće količine nezasićenih masti, drugi imaju veći sastav zasićenih masti.

Čak i u kategoriji nezasićenih masti, različite vrste masti, kao što su mononezasićene i polinezasićene, pomažu u određivanju toga koliko je ulje korisno za vaše zdravlje.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje

Vjerovatno ste čuli da je ekstradjevičansko maslinovo ulje opcija za zdravlje srca. Ne samo da je maslinovo ulje svestrano, zauzima svoje mjesto u hladnim i toplim receptima i pecivima, već je i bogato nezasićenim mastima i vitaminom E.

Glavna vrsta nezasićenih masti u maslinovom ulju naziva se oleinska kiselina. Čini se da ova mononezasićena mast ima mnoge prednosti, uključujući zaštitni učinak protiv insulinske rezistencije i protivupalne funkcije.

Osim toga, vitamin E u maslinovom ulju služi kao antioksidans i pokazao se djelotvornim protiv mnogih bolesti i stanja.

Ulje avokada

Ulje avokada je odlično za spremanje hrane na visokim temperaturama, poput prženja. Takođe, ima suptilan ukus, što mu omogućava da se koristi u kuvanju i pečenju i slatkog i slanog. Slično maslinovom ulju, ulje avokada ima visok sastav oleinske kiseline, što ga čini zdravim izvorom masti.

U jednoj studiji, unos ulja avokada bio je povezan sa smanjenjem nivoa triglicerida i LDL holesterola. Visoki nivoi ovih krvnih markera mogu povećati rizik od srčanih problema.

Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje sadrži nezasićene masti, što ga čini zdravijom opcijom od nekih ulja. Međutim, važno je napomenuti da se ove nezasićene masti prvenstveno sastoje od omega-6 masnih kiselina, što može izazvati određene zdravstvene probleme. Omega-6 je masnoća neophodna za naše tijelo, ali prekomjeran unos može dovesti do upale i posledičnih zdravstvenih problema.

S druge strane, visoko oleinsko suncokretovo ulje nudi rešenje, ima niži sadržaj omega-6 uz visoku koncentraciju oleinske kiseline. Ova kombinacija čini visokooleinsko suncokretovo ulje zdravom opcijom koja se može koristiti za prženje i sotiranje, i kao alternativa puteru u pečenju.

Susamovo ulje

Uočljiv orašasti ukus ovog ulja čini ga malo manje zastupljenim u kuvanju i pečenju. Međutim, još uvijek se može uživati u raznim jelima i čini se da pruža neke zdravstvene prednosti.

Susamovo ulje je izvor antioksidansa koji su jedinjenja koja štite zdravlje vaših ćelija. Ovo ulje takođe ima protivupalna svojstva koja mogu smanjiti rizik od srčanih problema, poput ateroskleroze. Postoje čak i istraživanja koja sugerišu da bi susamovo ulje moglo ublažiti nelagodu povezanu s osteoartritisom.

Ulje kikirikija

Iako ulje kikirikija ima neke nedostatke, ono ima mnogo potencijalnih zdravstvenih prednosti. Prvo, bogato je oleinskom kiselinom, što je karakteristika koju dijele mnoga ulja na našoj listi poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Osim toga, ulje kikirikija je dobar izvor vitamina E, čime pruža antioksidativna svojstva.

Nezasićene masti, poput onih koje se nalaze u ulju od kikirikija, takođe mogu pomoći u kontroli šećera u krvi.

Međutim, važno je napomenuti da ulje kikirikija sadrži i omega-6 masne kiseline. Pretjerana konzumacija omega-6 uz nedostatak omega-3 može negativno uticati na vaše zdravlje, stoga je najbolje ograničiti svoje izvore omega-6 masti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 00:52