Šolja čaja dnevno držaće dijabetes dalje od vas / -FOTO: UNSPLASH
07/10/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolja čaja dnevno spasiće vas od dijabetesa

Stručnjaci vjeruju da čaj ima snažne antioksidativne i protivpalne učinke koji poboljšavaju osjetljivost na insulin, piše Daily mail

Istraživanja pokazuje kako je ritual ispijanja čaja ne samo umirujući, već i dobar za vaše zdravlje. Smanjuje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 za 28 odsto. Stručnjaci vjeruju da čaj ima snažne antioksidativne i protivpalne učinke koji poboljšavaju osjetljivost na insulin, piše Daily mail.

Učinci su bili posebno jaki kod crnog čaja, drevnog čaja koji uključuje mikrobnu fermentaciju u procesu proizvodnje.

Istraživači sa Univerziteta Adelejd u Australiji i Univerziteta Sautist u Kini proučavali su dnevne navike ispijanja čaja 1923 odrasle osobe iz Kine. Učesnici su uključivali i osobe koje ne piju čaj redovno te one s istorijom pijenja samo jedne vrste čaja.

Pitali su ih o učestalosti pijenja čaja – u rasponu od nikad, povremeno do često i svaki dan te o vrsti, poput zelenog, crnog, tamnog ili nekog drugog čaja. Rezultate su analizirali u odnosu na rezultate testova količine šećera u urinu, insulinske rezistencije i glikemijskog statusa.

Čaj pomaže izlučivanje glukoze

Svakodnevno pijenje čaja povezano je s povećanjem izlučivanja glukoze mokraćom i smanjenjem insulinske rezistencije, što ukazuje na manje šanse za preddijabetes i razvoj dijabetesa tipa 2.

Osobe s dijabetesom često pate od bubrežne reapsorpcije glukoze, što znači da njihovi bubrezi preuzimaju više glukoze, sprečavajući njeno izlučivanje urinom i pridonoseći višim nivoima šećera u krvi.

Predstavljajući svoje rezultate Evropskom udruženju za proučavanje dijabetesa (EASD), u njemačkom Hamburgu, istraživači su otkrili da oni koji povremeno uživaju u šoljici čaja imaju 15 odsto manji rizik od predijabetesa i 28 odsto manji rizik od dijabetesa tipa 2, u poređenju s onima koji nikad ne konzumiraju ovaj napitak.

Crni čaj je pobjednik

Ove dobrobiti bile su najizraženije među onima koji svakodnevno piju crni čaj.

- Naša otkrića upućuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na upravljanje šećerom u krvi putem povećanog izlučivanja glukoze urinom, poboljšane insulinske rezistencije i time bolje kontrole šećera u krvi - rekao je profesor Tongzi Vu sa Univerziteta u Adelejdu i glavni autor studije.

Oni koji su pili crni čaj imali su 53 odsto manji rizik od predijabetesa i 47 odsto manji rizik od dijabetesa tipa 2, čak i nakon uzimanja u obzir utvrđenih faktora rizika uključujući indeks tjelesne mase (BMI), prosječni arterijski krvni pritisak i glukozu u plazmi natašte, holesterol, unos alkohola, status pušača, porodičnu istoriju dijabetesa i redovnu vježbu.

Istraživači su naglasili da su nalazi dobijeni posmatranjem, tako da ne mogu dokazati uzročnu vezu, ali se nadaju da će to uspjeti daljim istraživanjima.

- Naša otkrića upućuju na to da svakodnevno ispijanje tamnog čaja ima potencijal da smanji rizik od dijabetesa tipa 2 i progresiju kroz bolju kontrolu šećera u krvi - rekao je profesor Zilin Sun sa Univeziteta Sautist.

Dodao je da kada se pogledaju svi različiti biomarkeri povezani s uobičajenim pijenjem tamnog čaja, to može biti jednostavan korak koji ljudi mogu poduzeti kako bi poboljšali svoje zdravlje.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:32