/ -SHUTTERSTOCK
13/03/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Timijan čisti pluća, liječi nesanicu, eliminiše afte

Kako navodi Evropska Agencija za ljekove, timijan je cijenjeni narodni lijek širom Evrope, gdje se vjekovima koristi kod upale disajnih puteva, prehlada, kašlja i bronhitisa

Zdravlje je ono najdragocjenije što imamo. Kako ne bismo došli u situaciju da imamo ozbiljnije probleme sa zdravljem, potrebno je prije svega da se zdravo hranimo i njegujemo zdrave životne navike. Ipak, tu su i ljekovi iz prirode, koji su najjača preventiva, a ovoga puta riječ je o timijanu i njegovim pozitivnim dejstvima na organizam.

Kako navodi Evropska Agencija za ljekove, timijan je cijenjeni narodni lijek širom Evrope, gdje se vjekovima koristi kod upale disajnih puteva, prehlada, kašlja i bronhitisa, a moderna istraživanja su opravdala ne samo ovu, već i mnogo širu upotrebu ove sjajne biljke. Ulje timijana sadrži do 47 odsto timola, oko 5 odsto karvakrola, cimen, linalool, alfa pinen – fenole sa izuzetnim antiseptičkim svojstvima. Ono obiluje i snažnim antioksidantima, zeaksantinom, apigeninom, luteinom, luteolinom i timinom, kao i terpenima – monoterpenima i seskviterpenima koji mu daju karakterističan miris. Obiluje i vitaminima: A, C, B6, K, E i folnom kiselinom, kao i mineralima – prije svega kalijumom i manganom. Možda su upravo svi ovi sastojci zaslužni za vitalnost i dugovječnost ljudi iz mediteranskog pojasa.

Šta su moderna istraživanja do sada zaključila? Osim što djeluje na tijelo, timijan je odličan i za psihu. Jedna studija došla je do zaključka da ova biljka djeluje kao jak anksiolitik. Anksioznost je danas najrasprtostranjeniji psihički poremećaj kog prate ne samo stalni osjećaj zebnje, već i fizički simptomi: lupanje srca, glavobolja, preznojavanje, osjećaj pritiska u grudima, pa i poremećaj varenja. Smatra se da su fenoli ti koji uspješno otklanjaju zebnju, mada nauka još uvijek nije uspjela da pronikne u tačan mehanizam djelovanja ove biljke na psihu.

Brojne studije su dokazale snažno antimikrobno – antibakterijsko, antifungalno i antiparazitsko dejstvo timijana. Danas znamo da ova biljka uspešno suzbija niz štetnih bakterija, prodirući direktno u njihovu ćelijsku membranu.

Antifungalno dejstvo timijana ispoljava se i spolja, na koži, kod dermatomikoza, "gljivica na koži" koje najčešće zahvataju nokte i vlasište. Ali to nije sve, timijan je takođe dokazano efikasan čak i kod virusa Herpes simplex.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 20:55