/ - NET
26/09/2022 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Švajcarskoj produžen radni vijek za žene

Za reformu je glasalo 50,6 odsto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni danas

Švajcarci su se tijesnom većinom izjasnili za produženje starosnog limita za penzionisanje žena na 65 godina, a izjašnjavanje je praćeno dubokom podeljenošću između kantona nemačkog govornog područja koji su skloni reformi i drugih kantona u toj zemlji.

Za reformu je glasalo 50,6 odsto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni danas.

Istovremeno, inicijativa čiji je ishod trebalo da bude zabrana intenzivnog uzgoja stoke, odbijena je sa 63 odsto glasova.

Agencija AFP podsjeća da su reformi penzionog sistema u Švajcarskoj prethodila dva neuspješna pokušaja u 2004. i 2017. godini.

Očekuje se da će današnje izglasavanje starosnog limita od 65 godina za žene „stabilizovati“ švajcarski sistem penzijskog osiguranja koji je izložen velikom pritisku zbog rasta očekivanog životnog vijeka i činjenice da se takozvana bejbi bum (baby-boom) generacija približava odlasku u penziju.

Najsporniji dio reforme podrazumjeva da žene, poput muškaraca, za punu penziju rade do svoje 65. godine, što je godinu dana duže nego što predviđa dosadašnji penzioni sistem.

Članice Socijalističke stranke ocjenile su da izglasavanje kasnijeg odlaska žena u penziju „nije samo korak unazad u pogledu jednakosti, već šamar svim ženama“ i za sjutra u Bernu najavile proteste na kojima će osuditi ishod referenduma, navodi AFP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2022 14:45