Blagodeti lovora / -SHUTTERSTOCK
17/10/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zapalite lovor i gledajte kako nastaje magija: Pet zdravstvenih benefita osejtićete odmah

Lovorov list se koristi hiljadama godina u medicini i kuhinji, ali rijetko ko zna da može i da ga koristi i na ovakav način

Lovor je zeleno lišće koje povremeno ubacite u pečenje ili gulaš. Oni spadaju u skromne heroje svake kuhinje, dajući taj suptilan, aromatičan ukus našim jelima. Ali ko bi rekao da imaju neka skoro magična svojstva, i to izvan kulinarskog carstva?

Lovorov list nije samo za kuvanje

Za neupućene, lovorov list je vjekovima prisutan u tradiciji i liječenju ljekovitim biljkama. Osim njegove kulinarske primjene u supama i čorbama, on posjeduje i sjajna svojstva koja su ih učinila osnovnim proizvodom u režimima ljepote i prirodnim ljekovima. Ukoliko imate nervozan stomak, recimo, probajte čaj lovorovog lista.

Prednosti zapaljenog lovorovog lišća

Kada upalite ovo lišće (na bezbjedan način, naravno!), ono čini više ispunjavanja vaše kuće predivnom aromom. Kada izgori, naime, ovo lišće oslobađa supstance koje mogu donijeti zapanjujuće prednosti za vaše zdravlje, a evo i koje:

Lakše se diše: Zapaljeni lovorov list može biti prirodni dekongestiv. Ako ste ikada osjetili neprijatnost začepljenog nosa ili gušenja u grudima, isparenja iz ovih listova mogu vam olakšati tegobe jer pomažu u čišćenju disajnih puteva,.

Mentalni podsticaj: Treba vam mentalno podizanje? Poznato je da pare lovorovog lista stimulišu i podstiču kognitivne funkcije. Zamislite to kao prirodni espreso za svoj mozak.

Zbogom, bakterije: Ovi divni listovi takođe mogu dezinfikovati okolinu, eliminišući neželjene bakterije iz vazduha. Čist vazduh i mirisni dom? Da hvala!

Pomoćnik za glavobolju: Ako ste neko ko se suočava sa čestim glavoboljama, ovi listovi bi mogli da donesu olakšanje, zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima.

Popravljač raspoloženja: Osjećate da ste pod stresom? Studija američkog udruženja medicinskih sestara anesteziologa istakla je prisustvo jedinjenja zvanog linalool u ​​lovorovim listovima. Ovo malo čudo može smanjiti nivo anksioznosti za samo 10 minuta nakon udisanja isparenja. Pa kako da ne kažemo da je reč o magiji?!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:13