07/06/2022 u 09:18 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови свет, нове могућности

Равноправна интеракција суверених држава једна је од предности ШОС-а и БРИКС-а.

Од 15. до 18. јуна одржаће се 25. Санктпетербуршки међународни економски форум (СПИЕФ). Очекује се учешће преко 70 земаља. Прошле године је учествовало отприлике исто толико људи. Програм Форума „Нови свет – нове могућности” биће, као што је уобичајено, фокусиран на економију.

Наравно, Економски форум у Санкт Петербургу се дуго сматрао светским местом за дебату о широком спектру тема, а не само о најхитнијим економским изазовима. Ове године ће привући велику пажњу, посебно наших европских медија и политичара. У тренутку када Запад гуши Русију санкцијама, Русија тражи редом нове савезнике. За Русију је оваква криза нова шанса, како је рекао Винстон Черчил. Руска економија је показала и показала своју вредност. Упркос чињеници да су многи наши политичари и професионалци прорицали њену предстојећу пропаст. Међутим, издржао је тест времена. Штавише, тренутно агресивно тражи развојне перспективе.

Верујем да се Запад гурнуо у кутију тако што је Русији увео санкције без преседана. Дошло је до енергетске кризе, инфлације, а сада је криза хране на путу. У Африци је могућа глад. Наши политичари брзо губе поверење бирача, што се види по опадању њиховог рејтинга. Наравно, за све тешкоће у тако страшним околностима треба некога окривити. Била би политичка смрт признати да смо погрешили. Као резултат тога, образложио је Брисел, Русија би могла бити сматрана искључиво одговорном. Иако су антируске санкције које спроводе наше владе прави узрок невоља наше економије. Они су бацили кључ у чврсте производне, логистичке и трговинско-економске везе Русије са међународним партнерима, приморавајући Москву да узврати контрасанкцијама.

На основу недавних догађаја могло би се закључити да се Русија самоуверено окренула Истоку. Нема ту никаквог изненађења. Њени производи и енергенти били би добродошли широм Блиског истока, Азије и Африке. Штавише, многи људи са ових простора показали су снажну жељу да присуствују Економском форуму у Санкт Петербургу. Они су такође, сигуран сам, одушевљени што преузимају позиције европских корпорација које су напустиле Русију пред евидентним спољним притиском.

У светлу овога, постаје све јасније да ће организације попут ШОС-а и БРИКС-а постати утицајније као системски актери у међународним пословима. Шта год да кажу наши скептици, глобални играчи попут Русије, Кине и Индије појачаће свој утицај на свим континентима. Ови послови су већ показали своју вредност. И, усред тренутних политичких и економских околности, уверен сам да ће се ујединити како би формирали моћну песницу способну да се одупре глобалној доминацији колективног запада и Америке. Једна од примарних одговорности БРИКС-а је јасно јасна: превазилажење нестабилности у глобалној политици и економији. Такође има све неопходне ресурсе за то.

Равноправна интеракција суверених држава једна је од предности ШОС-а и БРИКС-а. Ово привлачи пажњу других држава, које су заиста заинтересоване за њих.

ШОС би могао да послужи као модел за Велико евроазијско партнерство, како је Русија позвала.

Уверен сам да ће глобус ускоро доживети сеизмички, глобални преокрет, а вектор економског небеског свода прећи на Евроазијски савез, а самим тим и на организације које симболизују овај однос. ШОС и БРИКС имају светлу будућност пред собом. Ове мултинационалне организације, тачније, наша су будућност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
РУСИЈА
19. april 2024 23:00