Amar Borančić / - LIBERALNA PARTIJA
21/04/2024 u 17:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Borančić: Vlada priznala da gasi penzijski fond, da li će vratiti novac građanima?

Ukidanjem fonda PIO i penzijskog doprinosa kako je najavio ministar Vuković, penzije namjeravaju da učine u potpunosti zavisnim od budžeta, a iskustvo je pokazalo da na taj način dolazi samo do pada budžetskih prihoda a u konačnom građani će ostati bez bilo kakve penzije, saopštio je potpredsjednik Liberalne partije Amar Borančić.

Ističe da je ta stranka upozoravala da će ova većina, kako bi finansirala svoje avanture, zagrabiti tamo đe je još jedino ostalo novca u opustošenom budžetu, a to je novac penzionera. Država će, kako je rekao,  bez ovog izdatka imati gubitke od oko 500 miliona eura, ako uzmemo u obzir da ovom fondu već fali 130 miliona eura, dolazimo do cifre od 630 miliona koje država gubi. 

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, inspekcija kontroliše i ministarstva


- Ključno pitanje za Vladu koja je najavila ukidanje Fonda PIO, jeste šta će biti sa novcem građana koji su prijethodnih nekoliko decenija izdvajali od svojih primanja značajna sredstva u taj fond? Da li će Vlada ta sredstva vratiti građanima, jer zapravo njima i pripadaju, te na koji način i iz kojeg budžeta- kaže on.

Naglašava da je penziskom fondu potrebna je reforma, ali ozbiljna, temeljna i dugoročn održiva.

- Liberalima je ideja da građani raspolažu svojim bruto zaradama pozitovan iskorak, ali istovremeno je važno obezbijediti sigurnu socijalnu, zdravstvenu i penzijsku zaštitu, i to kroz omogućavanje obaveznih privatnih penzijskih fondova, kako bi građani mogli da štede svoje penzije kako i gdje oni žele. Za takvo nešto susjednoj Hrvatskoj bilo je potrebno 15 do 20 godina, a rješenja koja se nude “preko noći” ili ti uoči nekih predstojećih izbora, samo će napraviti ogromnu štetu građanima.Nadali smo se da će ministar Vuković, koji dolazi iz privrede, lišiti svoje djelovanje politikanstva, međutim i on nastavlja utabanim putem populizma i govori o nekakvom programu “Evropa sad 2” za koje je MMF ustvrdio da ga nikada nije video te da ni oni ne znaju o čemu se radi i šta sadrži taj program, iako se Vlada poziva na saradnju i podršku MMF te tvrde da je upoznat sa ovim programom - kaže u saopštenju.

Prioritet je, dodaje, sačuvati fond PIO te uz očuvanje održivosti trenutnih penzija, zakonskim reješenjima stvoriti mogućnost građanima da počnu da štede u privatnim fondovima ili da ulažu svoja sredstav od bruto plate onamo gdje oni sami žele.

- Jedino se na taj način može garantovati da će oni koji štede danas nekada i dobiti svoje penzije, a sistem bi se postepeno usmjeravao na tržišni način rada dok bi građani imali popunu sigurnost značajnog dijela prihoda koji plaćaju za penzijsko osiguranje- kaže Borančić.

Unija slobodnih sindikata: Penzione reforme ne smiju biti rezultat jednostranih odluka Vlade

Napominje da je važna mjera i stvaranje pretpostavki za uvođenje takozvanih socijalnih penzija za sve građane starije od 67 godina života, kako bi obezbijedili i one koji nijesu bili u mogućnosti da rade.

- Svaki čovjek u Crnoj Gori zaslužuje dostojanstvenu starost. Na taj način obezbijedile bi se sve kategorije stanovišta eventualnih udaraca usljed nestabilnosti penzija u periodu tranzicije, naročito usljed sve veće inflacije i obezvrijeđivanja novca, protiv koje Vlada očigledno nema namjeru da se bori- zaključuje Borančić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 16:37