Пензионери, ilustracija / - Dan
21/11/2023 u 13:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Pokreta penzionera Crne Gore poručuju: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Mjera koja će početi da se primjenjuje početkom naredne godine je socijalno opravdana i humana i zato ima punu podršku Pokreta, uz napomenu da ovom odlukom, ipak, još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti koliko toliko sigurnije staračke dane

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti koliko toliko sigurnije staračke dane i život bez straha od siromaštva i nemaštine, navode iz Pokreta penzionera Crne Gore.

Kako se ističe u saopštenju sa sjednice Pokreta penzionera ocijenjeno je da najavljeno povećanje najnižih penzija predstavlja neophodan korak na zaštiti i zaustavljanju pada životnog standarda materijalno najugroženijih penzionera, ali nije dovoljna.

- Mjera koja će početi da se primjenjuje početkom naredne godine je socijalno opravdana i humana i zato ima punu podršku Pokreta, uz napomenu da ovom odlukom, ipak, još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti koliko toliko sigurnije staračke dane i život bez straha od siromaštva i nemaštine - ističu iz Pokreta penzionera.

Činjenica da se troškovi života u dužem vremenskom periodu neprestano povećavaju usljed rasta inflacije i kreću dinamikom koju penzije ne mogu da prate, i iza koje znatno zaostaju, govori da je platežna moć svih penzionera u stalnom opadanju, odnosno radi se o pogoršanju njihovog životnog standarda. Naravno, svi penzioneri ne podnose jednako takva stanja, ali to ne dovodi u pitanje prethodno izrečenu ocjenu, navodi se u saopštenju.

Ako se uporedi porast prosjeka plata i penzija u posljednje dvije godine, na osnovu statističkih podataka, vidjeće se da i po ovom osnovu penzije sporije rastu. Kroz tu prizmu gledano realna su očekivanja penzionera da se opravdano očekuju mjere kojima će se dugoročno rješavati pitanja njihovog materijalnog položaja i to u istoj srazmjeri sa kretanjima plata uposlenih, poručuju iz Pokreta.

Prosječna penzija prema prosjecnoj zaradi, po najnovijim podacima iznosi samo oko 53 odsto, a do nedavno ovaj odnos je za penzionere bio još nepovoljniji, ističu pemzioneri.

Sve navedeno govori u prilog opravdanosti najavljenog povećanja najnižih penzija na iznos od 450 eura, ali isto tako opravdano se postavlja i pitanje prava na bolji život kroz poboljšane standarda i ostalih penzionera. Još preciznije: Pitamo se zašto su ostali penzioneri izuzeti iz ove mjere - navode iz Pokreta penzionera.

Oni navode da je objašnjenje da je samo do najnižih penzija došlo zbog zbog razdvajanja zarađenog i socijalnog dijela penzije za mnoge penzije nije niti prihvatljivo.

- Da je učinjena nepravda smatraju i penzioneri čije penzije su obuhvaćene najavljenim povećanjem. I ne samo da nije "utješno" još jedno tumačenje od strane predstavnika vlasti da se penzije od 450 eura neće usklađivati na osnovu parametara kretanja troškova života, već je takvo obećanje besmisleno i neprihvatljivo. Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, u trenutku obračuna penzija, na usklađivanje imaju jednaka prava svi penzioneri bez obzira na njihov iznos penzija. Ako će oni sada biti izuzeti od prava na usklađivanje zašto to nije rađeno i prilikom ranijih povećanja minimalnih penzija.

I kako zaključuju penzioneri:

- Da se radilo promišljeno i studiozno i da se nije "prelomilo preko koljena" ne bi se dogodilo ono što sada dovodi do nepravde. Bilo je neophodno razmotriti neki od modela poput linearnog, i uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalim penzioneraima. Ovako ostao je utisak da nijesmo jednaki i da su nam potrebe različite - navodi se u saopštenju Odbora Pokreta penzionera Crne Gore koji je potpisao Svetozar Čabarkapa

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:41