Славље у штабу Демократа / - Срђа Бољевић
09/05/2021 u 22:40 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власт у Новом може без Фронта и без ДПС-а

Сада ће бити интересантно како ће бити формирана новска власт и ко ће је све сачињавати. Могуће је да се догоди да Демократски фронт поново оде у опозицију иако је синоћ славио побједу против ДПС-а

Локални избори у Херцег Новом дошли су након турбулентних избора у Никшићу и само су потврдили оно што се већ знало, да ће власт у граду под Орјеном и даље вршити владајућа коалиција са државног нивоа.

Неизвјесности је, ипак, било. Иако је било јасно да ће се главна битка водити између Демократа и Демократског фронта, изненађење је велика разлика у гласовима коју су Демократе направиле у односу на све остале учеснике у овој изборној трци. Новина је да сада власт у Херцег Новом може да се формира и без Демократског фронта, а заостатак ДПС-а, иако очекиван, представља додатну главобољу за некадашњу владајућу партију.

Подсјетимо на изборима 30. августа 2020. године Демократе Алексе Бечића били су на трећем мјесту по броју освојених гласова, а Демократски фронт убједљиво први. ДФ је прије прошле годиње освојио више гласова него Демократе и ДПС заједено.

Многи су очекивали да ће у граду, који је пребивалиште премијера Здравка Кривокапића, бити отворене нове ране за црногорску владу, али је листа коју је он очигледно подржавао, постигла одличан резултат. То сада значи да је пред нама једна нова снага у оквиру владајуће већине на државном нивоу, а коју предводе премијер и предсједник Скупштине Црне Горе. Сада ће бити интересантно како ће бити формирана новска власт и ко ће је све сачињавати. Могуће је да се догоди да Демократски фронт поново оде у опозицију иако је синоћ славио побједу против ДПС-а, показујући тиме да и даље примат дају развлашћивању бивше владајуће партије.

И док је у Никшићу био императив побједе нове власти са државног нивоа над ДПС-ом, у Херцег Новом се водила битка за превласт у владајућој коалицији. И опет су се укрстила копља коалиционих партнера са државног нивоа, а потегнута су, наново питања, Срба и Црногораца.

Ипак, Демократе су показале да њихова тактика, окупљања политичких субјеката, око центра, или што би рекли ни лијево ни десно, већ неким средњим путем, показује најбоље резултате. Они су овим резултатом показали да су стратешки побољшали позицију средњег пута, и дали снажан вјетар у једра свим снагама које не желе да се баве националним темама на начин на који су се до сада бавиле партије власти, али и дијелови коалиције која је побиједила на изборима 30. августа прошле године.

Да постоји средњи пут показује и чињеница да је четири петине Херцег Новог гласала против ДПС-а, јасно поручујући овој партији да јој је потребна реформа и хитно бјекство од националних и религијских тема.

Избори у Херцег Новом показују да Црна Гора, ипак, тежи европским вриједностима јер су проевропске снаге, без обзира да ли су синоћ побиједиле или су међу пораженим, најближе и Новљанима.

Најважније је да избори у Црној Гори постану сасвим обичан демократски догађај на којем одлучујемо ко нас представља и ко ће радити за нас на путу ка бољем животу, а не „бити или не бити“ за државу, нацију вјеру...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:02