06/05/2021 u 19:24 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пандемија показала важност сарадње са СЗО

Подсјећајући на важност промовисања универзалне здравствене заштите, предсједник Бечић је исказао спремност и отвореност за интензивнију сарадњу

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се данас са Хансом Клугеом, Регионалним директором Свјетске здравствене организације за Европу.

Уз исказану захвалност на континуираној подршци и партнерском односу Свјетске здравствене организације, предсједник Бечић је навео да је изазов пандемије показао важност сарадње и солидарности. „Пажљиво смо слиједили све препоруке СЗО, цијенићи донације и помоћ партнера. Скупштина Црне Горе улаже велике напоре у правцу афирмације значајних друштвених питања, а здравствено-епидемиолошка ситуација заузима посебно мјесто“, рекао је предсједник Скупштине.

 Подсјећајући на важност промовисања универзалне здравствене заштите, предсједник Бечић је исказао спремност и отвореност за интензивнију сарадњу са Канцеларијом СЗО у Црној Гори. Он је нагласио да искуство са пандемијом изискује јачање капацитета за превенцију и припремљеност на здравствене кризне ситуације.

 Током састанка, он се осврнуо на недавно одржану сједницу посвећену проблематици имунизације у Црној Гори и у том контексту, поздравио данашње учешће директора Клугеа на сједници надлежног радног тијела.

 -Црна Гора међу 53 земље за мене има политички приоритет, а нарочито када су у питању земље Западног Балкана“, казао је директор Клуге. Он је навео да „жели да буде Регионални директор који ће јачати сарадњу са Парламентом јер је свјестан улоге парламента у погледу демократије, а демократија се односи не само на законодавство, већ и на добро здравље грађана-наводе у саопштењу.

 Упутивши похвале за напоре у борби против Цовида-19, директор Клуге је изразио очекивање да ће убрзавање вакцинације и међународна солидарност допринијети побољшању здравствене ситуације јер је пандемија показала да без улагања у здравље нема „економије, туризма, безбједности ни даљег развоја-наводе.

 Директор Клуге је упознао предсједника Бечића са актуелним пројектима и изразио спремност да кроз будуће пројекте сарађује са Парламентом и Владом Црне Горе.

Саговорници су се сагласили да је подршка Скупштине од кључног значаја како би бројна питања и иницијативе ове кровне институције у области здравствене заштите била адекватно и правовремено препозната.

Састанку је присуствовала и шефица Канцеларије СЗО у Црној Гори, Мина Брајовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:43